Nyheter

Refser flyktning-jobb

Ap-lederen og en utålmodig opposisjon anklager regjeringen for treighet i å møte flyktningstrømmen her hjemme.

– Jeg forstår at det tar tid, men det har tatt for lang tid. Regjeringen kan ikke på tredje måneden peke på at kapasiteten er sprengt, sa Jonas Gahr Støre ved starten av en trontaledebatt som ble tungt dominert av flyktningkrisen.

– Responsen er tafatt, konstaterte SV-leder Audun Lysbakken.

Også i sentrumspartiene vokser utålmodigheten med hvordan dagens regjering tar grep mot en økende flyktningstrøm.

– Apparatet må styrkes, både for å ta imot flere og for å sikre en verdig velkomst, sa KrF-leder Knut Arild Hareide, som påpekte at barn har måttet overnatte på betonggulv i påvente av registrering hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo.

Litt uventet fremsto Sps Per Olaf Lundteigen med forsvarsord for regjeringen:

– Det har ikke vært mulig å være rustet på forhånd mot det vi nå opplever, repliserte han til SV-leder Lysbakken.

Lundteigen roste innsatsen fra frivillige og syntes SV også burde svare på om det er grei nok standard å åpne et gammelt hus «med vedovn» som kan brukes. Ja, lød svaret fra Lysbakken.

LES OGSÅ: Historisk mange enslige mindreårige til Norge

Jensens nei

Erna Solberg lyttet til første del av trontaledebatten. Regjeringens nummer to – Siv Jensen – var derimot ikke til stede. Det var i det hele tatt slunkent med Frp-politikere i salen.

Ap-leder Støre hentet fram igjen Jensens oppfordring til norske kommuner tidlig i valgkampen, der hun ba norske kommuner si nei til å bosette flyktninger.

– Står finansministeren fortsatt ved sitt nei, spurte Støre flere ganger.

Men Frp-topper unnlot å svare på vegne av partilederen. De henviste bare til at «hver kommune må ta sine egne valg».

Høyre oppfordret til fortsatt tverrpolitisk innsats på flyktningfeltet. Og Venstre-leder Trine Skei Grande påpekte at flyktningstrømmen nå viser at flyktninger ikke lar seg stoppe av signaler fra land som viser frem streng asylpolitikk.

LES OGSÅ: Sp ønsker integreringsmilliard

Avventer Erna

Men både Venstre og KrF avsto fra spiss retorikk mot Erna Solbergs regjering. Støttepartiene avventer også statsbudsjettet og hva slags grep regjeringen der leverer for å styrke mottaksapparatet.

Uken etter at statsbudsjettet er langt frem, holder dessuten statsministeren en egen redegjørelse for Stortinget om «migrasjon/flyktningsituasjon rundt Middelhavet og i Europa».

Nettopp fordi flyktningkatastrofen også kan sette hjemlige politikere på harde prøver, virker det ifølge flere representanter dempende på utspillsiver.

Forslags-flom

Likefullt lanserte flere partier nye forslag på feltet. Sp talte frem utspillet om en integreringsmilliard, omtalt i gårsdagens Vårt Land. KrF ba regjeringen fremme forslag om å la barnevernet få ansvar for enslige asylsøkere mellom 15 og 18 år.

Og SV – som sto utenfor flyktningforliket – foreslår midlertidig å skrote Dublin-regelen, som tilsier at asylsøkere skal sendes tilbake til det første europeiske landet de er registrert i. Partileder Lysbakken mener forslaget ikke er mer radikalt enn det Tyskland alt har iverksatt.

– Det er påfallende hvordan regjeringen har latt være å handle i tide. Den har ikke rustet Norge for en slik situasjon, hamret Lysbakken.

SV-lederen stjal slagord fra Høyres vokabular:

– Dette er nemlig behov for «nye ideer – bedre løsninger».

LES OGSÅ: 83 kommuner lar flyktninger finne bolig selv

Lyden av vilje

Anslag tyder på at det vil komme 20.000 flyktninger til Norge. Årets trontaledebatt var full av viljeserklæringer:

– Det står ikke på viljen – vi må alle sammen bidra, sa Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

– Det er nå vi viser hvilke verdier vi har bygd landet på, bemerket KrF-leder Hareide.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne fastslo at all dugnadsviljen de siste ukene i sum er en klar beskjed om at folk ønsker større flyktninginnsats.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter