Nyheter

Refs av «Listhaug-retorikk» under stor verdidebatt

Selv meldte Sylvi Listhaug avbud til stor valgdebatt om verdier i IMI-kirken i Stavanger. Men retorikken om innvandrere ble hett tema likevel.

– Ordene som politikerne bruker om menneskene som kommer hit til landet, påvirker alle dem som tar imot dem, sa Miljøpartiets stortingskandidat Anna Kvam foran over 700 tilhørere i IMI-kirken i oljebyen.

– Ja, hva slags ord vi bruker i debatten er viktig: For ingen partier ønsker åpne grenser, ingen vil ikke stille krav og ingen vil ikke ta avstand fra ekstrem islamisme, sa KrFs leder, Knut Arild Hareide.

LES OGSÅ: «Andre partier går i Frps felle»

Listhaugs avbud

Søndagskveldens verdidebatt var trolig et av valgkampens største folkemøter. Et topptungt panel inkluderte blant annet Ap-nestleder Hadia Tajik og Høyre-nestleder Bent Høie.

Inntil torsdag sto også Sylvi Listhaug som deltaker, men bare to timer etter at arrangørene hadde sendt over temarekken som politikerne skulle spørres om, kom det avbud fra Listhaug. Og den rekken inneholdt et bredt spekter av verdisaker – ikke bare innvandring.

– Dobbeltbooking, uttaler hennes politiske rådgiver Espen Teigen til Vårt Land.

LES OGSÅ: KrF-Hareide: «Det er ren løgn, Listhaug»

Sp: Dere fire har ansvar

Tidligere på torsdagen hadde Listhaug igjen utløst politisk storm etter uttalelser om at menneskerettigheter må vike til fordel for bruk av lukkede mottak. Under søndagens debatt var Frp-statsråd Solveig Horne Listhaugs vikar.

Og da ble språkbruken i innvandringsdebatten fort et tema:

– De fire partiene som går til valg sammen, har en integreringsminister som skaper splid – det er et felles ansvar dere faktisk har, sa Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad.

Han poengterte at det skal stilles krav i integreringspolitikken, men også til dem som har det politiske ansvaret.

Litt spøkefullt sa han:

– Jeg skal gi dere en garanti. Hvis Sp kommer i regjering, så får vi en ny integreringsminister.

Venstre: Retorikken skygger

Venstre-representant Iselin Nybø mente debatten om språkbruken i innvandringsdebatten lett kan skygge for innhold i politikken:

– Det er viktig å få sagt at alle de tiltakene som regjeringen har iverksatt, har også Sp og Ap stilt seg bak i Stortinget, sa Nybø.

Frps Solveig Horne sa under møtet at hun ønsket at integreringsdebatten ikke burde være en debatt om retorikk og språkbruk:

– De som kommer skal møte streng asylpolitikk og bli tatt godt imot. Men det er viktig at vi også tar vare på verdiene våre, sa Horne.

LES OGSÅ: Storoppgjør om verdier i partilederdebatt

Gi politikerne signaler

Det er andre gang IMI-kirken arrangerer valgdebatt i forkant av stortingsvalget. I motsetning til i 2013 har nettopp en debatt om hva som er sentrale verdier preget deler av valgkampen.

– For oss er det viktigere å løfte frem noen kristenverdier vi synes er viktige enn å debattere hva som er norske verdier. Den debatten kan bli litt ullen og vi kan kanskje dra den ned til noe konkret, sier pastor Egil Elling Ellingsen i IMI-kirken.

En av grunnene til å arrangere slike debatter, er at menigheten vil at deres egne skal være engasjerte i samfunnsspørsmål. Ellingsen var utspørrer under debatten. Han håper også at politikerne får med seg noe i bagasjen, de også:

– Når det kommer folk fra alle stortingspartiene hit, så kan de bli litt påvirket av oss også. Vi kan være med på å sette noen saker på dagsorden, sier Ellingsen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter