Nyheter

Rebellen fra Wien

Med et utradisjonelt ledervalg ligger et av Europas største kristendemokratiske partier an til en sensasjonell valgseier.

Det ser ut som et konfirmasjonsbilde, men mannen på bildet er faktisk Sebastian Kurz, Østerrikes utenriksminister – og kanskje landets neste regjeringssjef. 31-åringen tok over ledervervet i kristendemokratiske Österreichische Volkspartei (ÖVP) 14. mai, og erklærte umiddelbart ­regjeringskoalisjonen med ­Sozialdemokratische Partei Österreich (SPÖ) for oppløst.

Dermed ble kansler Christian Kern tvunget til å utløse nyvalg. Nå viser meningsmålingene et byks på nesten 15 prosent for ÖVP – fra 21 prosent til 35 prosent. Partiet ligger an til å bli landets største parti for første gang siden 2006.

Spennende tider

Forandringen er dramatisk i et allerede spesielt politisk system. Øster­rike har blitt styrt av en «storkoalisjon» mellom sosialdemokratene og kristendemokratene gjennom mesteparten av etterkrigstiden, men denne koalisjonen er oppløst foran nyvalget 15. oktober. I tillegg gjør Kurz’ inntog at høyrepopulistene i det øster­rikske frihetspartiet, FPÖ, som lenge har spilt på rollen som opposisjon mot de to store partiene, må orientere seg på nytt.

FPÖ lå fram til nylig an til å bli landets største parti ifølge meningsmålingene – og var nær å få landets president i fjor, i et dramatisk valg som først ble ­annullert grunnet uregelmessigheter. Partiet har også slitt etter flyktningkrisens forsvinning fra førstesidene.

Mange alternativer

Med storkoalisjonens fall, og svært dårlig stemning mellom de to partiene, er det nesten umulig å spå hvem som blir sittende i Østerrikes neste regjering. En koalisjon mellom ÖVP og FPÖ anses som den mest sannsynlige i østerrikske medier, men det er også mulighet for at SPÖ åpner for å gå sammen med høyrepopulistene. I tillegg spiller president Alexander van der Bellens parti, De Grønne, og det liberale partiet NEOS rollen som potensielle jokere.

Kurz, som har gjort rakettkarriere i det ellers svært konservative ÖVP, møtte liten motstand innad i partiet da han sa seg villig til å overta ledervervet. Mer kontroversielt er det at han velger å sentrere partiets valgkamp rundt seg selv.

Ved nyvalget 15. oktober vil ikke østerrikerne få stemme på ÖVP, men derimot på Liste ­Sebastian Kurz – det nye folkepartiet.

– En slik personsentrering er helt ukjent i østerriksk politikk. Han er imidlertid fortsatt avhengig av å ha de lokale partihøvdingene i ryggen, og det blir spennende om han kan holde dem bak seg, forklarer Elin Nesje Vestli, Østerrike-kjenner og pro-fessor ved Høgskolen i Østfold.

Ikke redd for å tråkke på tær

Hun beskriver Kurz som en svært ambisiøs politiker, som ikke er redd for å tråkke på andres tær – selv tærne til koalisjonspartneren SPÖ. Han utfordrer også partiets tradisjoner, blant annet gjennom sin bakgrunn som middelklassebarn fra bydelen Meidling i Wien, som ikke har fullført jusstudiene.
– I et parti som ÖVP, og et land som setter akademisk bakgrunn og titler så høyt som Østerrike, er dette uvanlig, sier Nesje Vestli.

Det er kanskje ikke helt overraskende at Kurz, tross skyhøy personlig popularitet, også har begynt å møte på utfordringer. Høyrepopulistiske FPÖ og deres leder, Hans-Christian Strache, angriper ham som uansvarlig for å ha utløst nyvalg.

– Bare ett mål

Andreas Schieder, parlamentarisk leder for SPÖ, gikk nylig til kraftig angrep på Kurz i radio­programmet Morgenjournal.

– Han har bare ett mål, og det er å bli kansler, utbryter Schieder.

– Han må begynne å levere. Han må bli tydeligere på hva han mener om saker som økonomi og næringsliv, mener Nesje Vestli, som også understreker at ting skjer fort i østerriksk politikk om dagen.

– Det er lenge igjen til 15. oktober, og mye kan skje på den tiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter