Nyheter

Reagerer på Dagblad-tegning om omskjæring

Humortegning i Dagbladet trekker parallell mellom omskjæring av guttebarn og pedofili, mener rådgiver i Antirasistisk senter. – Den er smakløs og dypt problematisk.

– Tegningen er ikke religionskritikk. Stripa er dårlig, misvisende og viser hvordan deler av omskjæringsdebatten har bikket over i det vulgære, sier Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter og tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge.

– Flere bruker kjønnslemlestelse som en parallell i debatten om omskjæring av guttebarn. Her har man trukket det enda lengre og sidestiller det med pedofili, utdyper han.

LES OGSÅ: Jødiske ledere ut mot SV-forslag mot omskjæring

– Smakløst

Tegneseriestripen han peker på stod på trykk i Dagbladet på tirsdag, og er signert tegneren Flu Hartberg. Tegningen viser en jødisk og muslimsk mann i et demonstrasjonstog under parolene «Ja til omskjæring» og «Religionsfrihet». En lubben, ubarbert type i loslitte klær henvender seg til duoen: «Jeg skjønner akkurat hvordan dere har det! Jeg får også beskjeder fra usynlige menn i himmern om å tukle med tissene til småbarn!», står det i snakkeboblen over ham.

På Facebook-siden sin i går omtalte Sultan tegneserien slik: «Synes ikke denne er innenfor, å sammenligne mennesker som ønsker omskjæring med pedofile. Smakløs og dypt problematisk. Og nei, jeg vil ikke forby smakløshet, bare påpeker den.»

– Det er ekstra trist når det er en tegner og en avis man ellers har mye til overs for, sier han.

LES OGSÅ: SV dropper forbud mot omskjæring

Fiktive problemstillinger

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, omtaler tegneserien som «skandaløs» på Facebook-siden sin. Også leder for Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, reagerer. Tirsdag la han tegningen ut på Twitter med følgende kommentar: «Såpass må vi tåle? Å bli sammenliknet med pedofile?» spurte han.

– De som forsvarer omskjæring av gutter blir fremstilt som barbarer. Denne tegningen synes jeg bidrar til å vulgarisere debatten ytterligere. Er det et slikt debattklima samfunnet ønsker? spør han, og etterlyser det han omtaler som en faktabasert debatt:

– Premisset bak en del av debatten er at brit milah er et overgrep. Man setter også opp fiktive problemstillinger: «Vi tenker på barnets beste», sier de som er mot omskjæring av guttebarn. Akkurat som om ikke jødiske og muslimske foreldre gjør det? spør han, som ikke ønsker å ta til orde for sensur av den aktuelle tegningen.

LES OGSÅ: Cappelen Damm utgir Muhammed-bok – ruster opp sikkerheten

Religionskritikk var intensjonen.

Kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, medgir at tegninger som dette «alltid er vanskelig å håndtere», og at de utfordrer grensene for hva de kan sette på trykk. Hun har også forståelse for at omskjæring av gutter er et tema som setter følelser i sving.

– Samtidig, religionskritikk og politisk satire er viktig, og utsatt, i dagens samfunn, og noe vi må være tydelige på at vi verner om.

– Hva tenker dere tegningen bidrar med i omskjæringsdebatten?

– Det er et innlegg som man må forholde seg til på lik linje med andre innlegg.

– Er pedofili en god parallell til omskjæring av guttebarn?

– Nei, men det var heller ikke Flu Hartbergs intensjon at tegningen skulle tolket i den retningen, skriver Hvidsten, som forteller at religionskritikk var tanken bak stripen.

Tegneren Flu Hartberg sier at han støtter seg til Dagbladets uttalelse.

LES OGSÅ: – Blasfemi ses som del av angrep på den muslimske kropp og sjel

Ber myndighetene gripe inn

Tegneseriestripen i Dagbladet vekker også internasjonal oppmerksomhet. Lederen for de europeiske rabbinerne, Pinchas Goldschmidt, oppfordrer norske myndigheter å gripe inn («take action») mot Dagbladet, skriver den israelske dagsavisen Haaretz, uten å utdype dette ytterligere.

– Tegneserien er et åpenbart angrep på religionsfriheten og er dypt støtende mot alle religiøse samfunn. Avisen har et rulleblad med respektløs behandling av religion. Redaktøren har tidligere vist at han hverken er tilbakeholden eller tar ansvar, så jeg oppfordrer myndighetene å foreta seg noe, sier Goldschmidt i en uttalelse.

LES OGSÅ: Vebjørn Selbekk: – Vis Muhammed-karikaturene

– Kraftige virkemidler

Han viser til 2013 da nok en tegneserie i Dagbladet om omskjæring skapte reaksjoner. Simon Wiesenthal Center i Los Angeles uttalte at de oppfattet tegningen som antisemittisk, skrev Haaretz.

Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, var på sin side klar på at tegningen var av en slik karakter at den kunne stå på trykk i avisen.

– Det er ingen tvil om at virkemidlene her er kraftige. Men det er helt klart en ytring som kan passere i våre spalter og i offentligheten for øvrig, sa han til Dagbladet.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter