Nyheter

Raja vil svarteliste «hatpredikanter»

Abid Raja åpner for en debatt for et innreiseforbud for «hatpredikanter». Ap stiller krav om at utenlandske religiøse ledere må ha kunnskap om norske verdier.

– Jeg roper varsko til den norske befolkning. Det som er i ferd med å skje i Norge vil legge grunnlag for terrorisme, sier Venstres stortingsrepresentant, Abid Raja.

NRK meldte fredag at den salafistiske predikanten Teri Chadioui, som har vært i Norge fire ganger, i forrige uke ble arrestert av britisk antiterrorpoliti i Birmingham.

Chadioui skal ifølge spanske myndigheter være den spirituelle lederen i et nettverk som rekrutterer til terrororganisasjonen IS, og skal ha laget videoer der han oppfordrer til jihad.

Sist han besøkte Norge var i fjor vår. Da holdt han blant annet holdt foredrag i den marokkanske moskéen i Oslo, Center Rahma.

Ved det siste besøket var det allerede kjent at en av Bataclan-terroristene, som drepte 89 mennesker på en rockekonsert i Paris høsten 2015, hadde vært på flere av predikantens foredrag i Paris.

I løpet av sine Norges-turer skal Chadioui ha samlet inn 2, 3 millioner kroner.

– Sjokkerende

– Dette er en rystende dag for norsk offentlighet, mener stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja, som sier det er første gang det er avdekket at en predikant som har vært i Norge har vært så nært tilknyttet IS.

– Nå må vi våkne opp, og slutte å være så naive. Slike predikanter kommer hit og sår terrorfrø som blir til terroristbomber, fortsetter han.

– Hvordan stiller du deg til et innreiseforbud for såkalte «hatpredikanter,» lik det Danmark innførte i mai?

– Jeg stiller meg åpen for å diskutere et slikt forbud, og inviterer andre partier til en slik samtale. Når det er gode sikkerhetsmessige grunner til det, bør Norge svarteliste navngitte hatpredikanter. Disse jobber strategisk over mange år for å spre budskapet sitt, og resultatene kan vi for eksempel se i Storbritannia, Frankrike og Belgia, sier Raja.

Fem muslimske og én kristen predikant ble nektet innreise i Danmark i mai. Forbudet, som er begrunnet av «hensyn til offentlig orden,» varer i to år, men kan fornyes.

Stiller strengere krav

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, forteller at Arbeiderpartiet i sitt partiprogram stiller noen krav til folk som kommer til Norge i kraft av å være religiøse ledere.

– Det vil i praksis si folk som blir invitert til Norge for å holde et foredrag i en moské, for eksempel, sier han, og henviser til programmet.

Der står det at personer som kommer til Norge i kraft av å være religiøse ledere «skal ha eller skaffer seg kunnskap om den religiøse rådgivningsrollen i møte med vold i nære relasjoner, eksilerfaringer og sentrale verdier i det norske samfunnet.»

– Det andre tiltaket vi foreslår er å vurdere en innstramming av internasjonal pengestøtte til trossamfunn i Norge. Det bør ikke være mulig for internasjonale radikale miljøer å betale for at radikale predikanter kommer til Norge, sier han.

Tvedt Solberg poengterer at Arbeiderpartiet ikke har uttalt noe om et eventuelt innreiseforbud.

– Men vi er åpne for å være med på debatten Raja etterspør.

– Hva vil det i praksis si at religiøse ledere, som er i landet et par dager, skal læres opp i norske verdier? Hva vil skje hvis de ikke møter kravene dere stiller?

– Vi har ikke etablert en sanksjonsliste ennå, men eventuelle brudd på disse kravene, må få konsekvenser, sier Tvedt Solberg.

– Har ikke noe i Norge å gjøre.

Hatpredikanter har ingenting i Norge å gjøre. Jeg blir provosert over at miljøer i Norge fortsatt ønsker å invitere denne typen predikanter, når de vet det går fullstendig på akkord med norske verdier, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), og sier hun «vil vurdere Danmarks modell for innreiseforbud.»

– Hvordan mener du religionsfrihet bør veies opp mot sikkerhetspolitiske prioriteringer?

– Folk må tro på hva de vil, men radikaliserte hatpredikanter som ønsker terror og bidrar til å radikalisere personer i Norge har ingenting med frihet å gjøre.

– Visste ikke. NRK skriver at Chadioui på et foredrag i 2012 sa at kvinner må ledsages av ektemenn eller sønner når de skal på butikken, og at kvinner ikke kan være med i bryllup der det spilles musikk «fordi det er lyden av Satan.»

Vårt Land har ikke lykkes i å få kontakt med Center Rahma-moskeen. I en e-post til NRK skriver de at de aldri «hadde ventet at han ville bli anklaget og tilknyttet til IS,» og at de tar «sterkt avstand fra IS, terror og alle handlinger som går imot norsk lov eller våre verdier.»

– Jeg velger å tro at moskeen ikke visste om dette, sier Raja, men poengterer at predikantens tale «umulig kan ha vært særlig moderat.»

– Men vi trenger kunnskap om dette. Hvis politiet vet at noen med disse holdningene kommer til Norge, må de fortelle om det til pressen og folket, sier han, og mener politi, presse og lokale imamer må samarbeide for å motarbeide ekstremisme.

Vårt Land har bedt om en kommentar fra PST, som svarer at de ikke kan uttale seg i enkeltsaker som denne.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter