Nyheter

Rabbineren samler bred norsk støtte

Michael Melchiors fredsarbeid, der han blant annet går i dialog med Hamas, får støtte fra både utenriksminister Børge Brende og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Norge støtter Melchiors arbeid og hans prosjekt The Middle East Religious Peace Initiative. Melchior har i en årrekke gjort en viktig innsats for å engasjere religiøse ledere i regionen som kan nå ut til bredere lag i befolkningen, på begge sider av konflikten, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en e-post til Vårt Land.

Overrabbiner Michael Melchior møtte både Utenriksdepartementet og Ap-leder Jonas Gahr Støre under siste Norges-besøk. Hensikten var å orientere om fredsarbeidet til regjeringen og hos opposisjonen.

Støre: Det Melchior har fått til er «oppsiktsvekkende».

Støre sier han selv var opptatt av religionsdialog i konfliktløsning da var utenriksminister, og har støttet Melchiors fredsarbeid siden. Men han var skeptisk i starten.

– Første gang Melchior presenterte sine ideer for meg, tenkte jeg at det hørtes vanskelig ut. Jeg kunne nesten ikke se for meg at det var mulig å få religiøse ledere fra de ytterliggående palestinske miljøene til å sette seg ned med rabbinere på israelsk side. Men det viser seg at han har fått til oppsiktsvekkende ting. I Israel, der politiske kontakter med Hamas er ikkeeksisterende, har han opprettet omfattende kontakter på det han kaller «nivået over», sier Støre.

LES OGSÅ: Skarp høyredreining i Israels høyesterett

Støtter Melchiors kontakt med Hamas

Støre hadde selv hemmelige samtaler med Hamas i sin tid som utenriksminister, noe som ble møtt med stor kritikk da det ble kjent for norsk offentlighet.

– Hva tenker du om at Melchior, som deg, går i dialog med Hamas?

– Skal freden ha en sjanse, må det kontakter til mellom de ulike, politiske grupperingene på begge sider. Han vet betydningen av religion for folkegruppene i Midtøsten, og ser hvilke broer som kan bygges mellom religiøse ledere, som ikke kan bygges mellom politiske ledere. Hvorvidt det i neste omgang løser politiske spørsmål, gjenstår å se. Men at kontaktene er overraskende produktive, det tror jeg vi må kunne slå fast, sier Støre.

Også Brende støtter Hamas-samtalene:

– Dialog og forståelse mellom religiøse grupper er en forutsetning for fredelig sameksistens.

LES OGSÅ: Brendes Israel-svar drøyer

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter