Nyheter

Putin får støtte fra russisk-ortodoks kirke i at familievold er privatsak

President Putin får støtte fra den russisk-ortodokse kirken etter at han signerte loven som gir mildere straff for ­familievold.

Statlig innblanding i ­familieforhold er et vestlig ­påfunn, mener presten Dmitry Smirnov, som er leder for ­familiesaker i den russisk-
ortodokse kirken. I et TV-­intervju gir han Putin støtte etter at presidenten fikk gjennom følgende lov:

Hvis kona eller barna ikke blir alvorlig skadet, eller volden ikke skjer oftere enn en gang i året, så risikerer voldsutøveren kun en liten bot eller 15 dagers fengsel.

– Vestlig påfunn

Tidligere var maksimumsstraffen for vold i nære relasjoner opptil to års fengsel.

– Det er i tråd med russiske familieverdier å ikke blande seg inn i hva som skjer i hjemmet. De vestlige påfunnene på dette området kunne ikke engang Hitler funnet på, sier presten Smirnov.

Avsky

Den nye loven vekker avsky blant menneskerettighetsorganisasjoner. Hvert 40. minutt blir en kvinne drept av sin partner i Russland. 80 prosent av all vold mot russiske kvinner begås av ektemenn. Kun tre prosent av disse voldsepisodene ender i retten, ifølge Human Rights Watch.

– Å redusere vold i hjemmet fra en kriminell handling til en administrativ forseelse, er et tydelig tegn på tilbakegang for Russland, skriver generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter