Nyheter

Prøver å stoppe kommunale boliger i nabolaget

Oslo kommune skal bosette 1.000 flyktninger i år. På Oslo vest sier noen nei.

Her, på vestkanten i hovedstaden har Oslo kommune kjøpt en hel bygård. De 30 leilighetene, som kostet vel 131 millioner kroner, skal nå huse husstander som har søkt om en kommunal bolig.

– Vi må ta hele Oslo i bruk. De som trenger en kommunal bolig skal føle seg velkommen i alle bydeler, sier byråd Geir Lippestad (Ap) til Vårt Land.

Men Boligbygg, kommunens eget selskap, melder at de møter motstand noen steder i Oslo vest når de nå er ute i markedet for å kjøpe enkeltleiligheter.

Kommunene i Norge får stadig flere innbyggere som bor i kommunal bolig, som enten er eid eller leid. Ved utgangen av 2015 disponerte kommunene 107.000 kommunale boliger. Og fordi etterspørselen etter kommunale boliger er sterkt voksende, strever kommunene med å innfri alle behov, viser ferske tall Vårt Land har hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

31 prosent av alle som søkte slik bolig i fjor fikk avslag.

LES MER Flyktninger på festivalprogrammet

Samling

– Idealet bør være at kommunale boliger ligg spredt i kommunene, og ikke samles på et sted eller i noen få bydeler. Det er når folk bor i vanlige nabolag at man virkelig fremmer inkludering og integrering, sier forsker Inger Lise Skog Hansen i Fafo. Hun forsker blant annet på bolig for vanskeligstilte og konsekvensene av å vokse opp under vanskelige boforhold.

Skog Hansen sier at det er ganske vanlig i norske bykommuner å samle kommunale boliger på byens «østkant» mens man styrer unna byens «vestkant».

Flyktninger

Næringsbyråd Lippestad fra Arbeiderpartiet har det politiske ansvaret for integreringsarbeidet i hovedstaden. Han erkjenner at Oslo har to utfordringer:

• For mange kommunale boliger er samlet i bydeler på østkanten. Av vel 10.000 ligger 5.000 i tre bydeler øst i Oslo.

• Det byr på utfordringer å kjøpe nye kommunale boliger på vestkanten.

En gruppe trenger særlig kommunale boliger: Flyktninger som har fått opphold i Norge, og som skal bosettes.

Av de 14.191 husstandene som ble tildelt kommunal bolig for første gang i fjor, var nesten 26 prosent flyktninger.

Motstand

I år skal byråd Lippestad skaffe bolig til 1.000 flyktninger som Oslo skal bosette. Derfor kjøper nå det kommunale selskapet Boligbygg inn mange nye boliger. Hittil i år er det kjøpt 124 boliger for 514 millioner kroner, melder Finansavisen. Totalt skal Boligbygg bruke nesten 900 millioner kroner.

Kommunepolitikerne har bestemt at de aller fleste av de nye boligene skal ligge på Oslo vestkant.

Her støter Boligbyggs innkjøpere på problemer noen steder.

– Vi møter styrer i sameier og borettslag som virkelig blåser seg opp når det blir kjent at det er Boligbygg som er kjøper av leilighetene som ble lagt ut for salg, forteller Magnus Thun i boligkjøpsteamet til Boligbygg til Vårt Land.

LES MER Frykten for Afrika

Loven

Thun sier at styrer prøver å få stoppet salg, eller viser til vedtekter som sier at sameiet eller borettslaget ikke skal selge leiligheter til bruk som kommunale leiligheter.

– Slike vedtekter setter vi tilsides med hjelp av borettslagsloven, sier Thun.

Denne loven sier at staten, fylker, kommuner og offentlig eide selskaper som skal skaffe boliger til vanskeligstilte kan «erverve inntil 10 prosent, men likevel minst én, av andelene i borettslag som består av fem eller flere andeler».

– Vi forholder oss til grensen på ti prosent når vi kjøper leiligheter, sier Thun.

– Hva frykter de som ikke ønsker kommunale boliger i nabolaget?

– Verdifall på egne leiligheter. Noen sier at de har «alle sparepengene» i boligen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter