Nyheter

Protestpartier i medvind før valget

– Rødt og Miljøpartiet De Grønne har oppsiktsvekkende stor fremgang på målingene. Men dette er et drama som fort kan ende i tragedie for de samme partiene, mener valgforsker.

– Det var ingenting verken i den politiske debatten eller i media som tilsa at disse partiene plutselig skulle være i en situasjon over sperregrensen. Det er overraskende og oppsiktsvekkende, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Han sikter til at både Rødt og særlig Miljøpartiet De Grønne har gjort gode målinger de siste ukene. På en TV 2-måling publisert 15. august var Rødt for første gang i partiets historie godt over sperregrensen med en oppslutning på 4,7 prosent. De Grønne har på sin side vært over sperregrensen på en rekke målinger i juli og august.

LES OGSÅ: Rødgrønn nullvekst

Ap skaper rom

Ap har på sin side sunket med 2,5 prosentpoeng fra juli til august, ifølge et snitt av målingene beregnet av nettstedet pollofpolls.no. En analyse gjort av samme nettsted viser også at Ap lekker velgere til både SV, MDG og Rødt.

Tuastad mener Ap har skapt rom for disse partiene ved å gå mot sentrum.

– Ap har helt klart skapt politisk rom for andre partier. Jo mer Ap går mot sentrum, desto større rom er det å fylle for andre partier til venstre, sier Tuastad.

Valgforskeren viser til 2001-valget da Ap «ble nyliberale» og i manges øyne ble oppfattet som svært like Høyre.

– Det skapte et rom til venstre og SV gjorde et brakvalg, sier Tuastad som samtidig understreker at Ap har et stort mobiliseringspotensial i forkant av årets valg.

LES OGSÅ: Har 150.000 velgere på gjerdet

Korreksjonspartier

Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, mener Ap har vært utydelige så langt i valgkampen.

– Ap har hatt et problem så langt i valgkampen ved at de ikke har et klart budskap og ikke representerer et tydelig nok alternativ til den sittende regjeringen. Det å gi støtte til små partier med tydelig retning, kan være en protest mot både Ap og Høyre, sier Bergh.

LES OGSÅ: KrF mister taket på grunnfjellet

Sperregrensedrama

Tuastad mener også at MDG og Rødt kan fungere som et korrektiv til Ap. Men han tror at Ap på dette tidspunktet ligger «kunstig lavt» på meningsmålingene med demobiliserte velgere.

– Dette er første akt av et drama som fort kan ende i tragedie. På den ene siden kan SV, MDG og Rødt få et hav av stortingsrepresentanter, men det skal ingenting før alle kommer under sperregrensen, sier han.

LES OGSÅ: Grønn fremgang kan føre KrF og Ap nærmere

Godt valg

Talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Une Aina Bastholm, er sikker på at partiet vil gjøre et godt valg.

– Klima og miljø er mye høyere oppe på agendaen nå enn det var før valget i 2013. Velgerne ser at Norges utfordringer i framtida er globale og knyttet til klima.

– Tror du Aps strategi i valgkampen skaper et rom for dere?

– Kanskje. Ap har gjort det helt klart at de ikke vil prioritere klimasaken, og det tror jeg er absurd for mange.

LES OGSÅ: KrF i kamp mot sperregrensen

Retningsskifte

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke i tvil om oppgangen på de siste målingene har å gjøre med Aps strategi å gjøre.

– Jeg tror mange av velgerne synes Jonas Gahr Støre står for nært Høyre, og de ser at de er nødt til å stemme lenger til venstre for å få en tydelig retning i politikken, sier Moxnes.

– Rødt har jo tradisjon for å gjøre dårligere valg enn målinger. Er det noe som tilsier at det skal være annerledes i år?

– I år ligger vi dobbelt så høyt som snittet før forrige valg. Når velgerne ser at sperregrensen er innenfor rekkevidde, vil de som har oss som førstevalg, men som kanskje ellers stemmer Ap av taktiske grunner, stemme på oss. De ser at det skal mer til enn et regjeringsskifte for å få til et retningsskifte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter