Nyheter

Protest mot Gud-slagord

I morgen kan Norbert Hofer bli første vesteuropeiske statsleder fra det ekstreme høyre i moderne tid. På valgplakatene trekker han Gud med seg.

Langs en Wien-gate står valgplakatene på geledd for mannen som i morgen kan bli valgt til Østerrikes president.

Norbert Hofer fra det ytterliggående og sterkt innvandringskritiske Østerrikes frihetsparti (FPÖ), har til valgkampanjen valgt følgende slagord:

«Med hjerte og sjel for Østerrike – Så hjelp meg Gud».

Ligger an til jevnt valg

45-åringen er forsiktig favoritt til å vinne den jevne duellen med tidligere De Grønne-leder Alexander Van der Bellen, en 72 år gammel professor i sosialøkonomi.

Kritikere har utstyrt valgplakater av Hofer med bart og pannelugg, som et stygt hint om politisk slektskap til tidenes mest beryktede østerriker; Adolf Hitler.

LES MER: Bærer pistol som beskyttelse mot flyktninger – ligger an til å bli president

Da Østerrike gikk til presidentvalg i mai skilte bare 31.000 stemmer fra at Hofer vant. Valget ble underkjent, men i morgen er det igjen valg til presidentvervet som hovedsakelig har en symbolsk funksjon.

Kirkeprotest mot slagord

Hofers politiserte bruk av Så hjelp meg Gud har ført til skarp reaksjon fra Østerrikes protestantiske kirke, som Hofer tilhører. Han forlot den katolske kirke etter at den ytret seg kritisk mot hans nasjonalistiske, sterkt innvandringskritiske og islamofobe standpunkter.

– Gud kan ikke bli brukt som et instrument for ens egne intensjoner og politiske formål. Vi anser at å nevne Gud (...) for å angripe andre religioner og kulturer, indirekte utgjør et misbruk av Guds navn og religion generelt, heter det i en felles uttalelse fra de tre grenene av den protestantiske kirken i Østerrike.

LES OGSÅ: Ulikt syn på Gud i politikken

Skal beskytte svake og fattige

Kirken påpeker at kristendommen skal beskytte og forsvare de svake og fattige, inklusive dagens flyktninger og innvandrere.

– Vi involverer oss ikke i partipolitikk, men mens hvis kristne prinsipper blir krenket må vi si fra. (...) Vi står for en bibelsk forståelse av Gud, en universell Gud som er der for de svake, de fremmede, flyktninger – det motsatte av hva FPÖ står for, sier tilsynsmann Thomas Hennefeld i Den protestantiske reformerte kirke i Østerrike til Deutsche Welle.

Selv sier Hofer at han valgte slagordet fordi det kom «rett fra hjertet, og fordi partiet er sterkt forankret i kristne og vestlige verdier».

To tredjedeler av østerrikerne er praktiserende katolikker, mens bare fire prosent av befolkningen på rundt 8,7 millioner er protestanter.

Stort antall asylsøkere

Siden starten av fjoråret er det kommet rundt 115.000 migranter til landet, og skepsisen mot for mange innvandrere er dyp i befolkningen.

Norbert Hofer blir betegnet som FPÖs vennlige ansikt utad. Han er jovial og rund i kantene, og bruker på langt nær samme sterke ord om islam og innvandring som partileder Heinz-Christian Strache.

Strache sa tidligere i høst at en «ukontrollert tilstrømming av innvandrere, som er fremmed for vår kultur, som siver inn i vårt sosiale velferdssystem (...) gjør det ikke usannsynlig at vi på mellomlang sikt vil få en borgerkrig». Han har stemplet Tysklands forbundskansler Angela Merkel som «den farligste kvinnen i Europa».

LES OGSÅ: Kirken gikk i front da flyktningene kom til Østerrike

Jörg Haider var guvernør

I 1989 vakte det oppsikt da FPÖ-leder Jörg Haider ble guvernør i delstaten Kärnten. Haider kalte seg «høyrepopulismens far i Europa», og har uttalt at deportasjonen av jødene under krigen ikke var verre enn fordrivningen av tyskere fra Sudetenland etter andre verdenskrig.

Haider brøt senere med FPÖ og dannet Alliansen for Østerrikes framtid (BZÖ). Han omkom i en trafikkulykke i 2008.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter