Nyheter

Profeten som vil redde verden

Hun hevder at Gud skriver med hennes hånd. Mens ­Vassula Rydén samler 60 tilhørere i Oslo, kommer store folkemasser i andre land. Hun er ikke alene om å være profet i 2017.

Kvinnen som sitter på første benk blar gjennom kveldens manus, som også er lagt ut på alle stolene. Ved siden av henne sitter en ortodoks fra New York som presenteres som fader Eugene.

Faderen er mer enn et eksotisk reisefølge i svart kappe og hatt. Snart går han opp på talerstolen og introduserer Vassula Rydén. Dette er kvinnen som forutså terrorangrepet 11. september i 2001, tsunamien i 2004 og som varslet kommunismens fall i Sovjetunionen, forteller han.

På kommando har vi fra før reist oss og lyttet til Vår far fra en CD-plate, sunget på arameisk,­ Jesu eget morsmål. En video har fortalt oss om de store folke­møtene i noen av de 86 landene Vassula Rydén har besøkt, og om de økumeniske pilegrimsreisene med flere hundre deltakere.

Enda tidligere, ved inngangen, fikk vi se bilder der hun poserer­ med kjente kristne ledere,­ biskoper,­ prester.

LES OGSÅ: Får statsstøtte for utdanning i profeti

Fader Eugene sitter på første benk. Han er ortodoks prest fra New York og følger Vassula Rydén på Skandinavia-turneen.
Fader Eugene sitter på første benk. Han er ortodoks prest fra New York og følger Vassula Rydén på Skandinavia-turneen. Alle foto: Joakim S. Enger

Valdres-profeti

Moderne profeter blir i Norge gjerne ­assosiert med pinsekarismatiske kristne. De færreste av dem som hevder å formidle budskap direkte fra Gud er kjent utenfor sin egen krets.

Valdres-profetien er et unntak. I 1968 fortalte Gunhilda Smelhus om et syn til evangelist Emanuel Minos om at dårlig behandling av flyktninger var et tegn på at tredje verdenskrig ville bryte ut. En rekke riksaviser har dekket den såkalte profetien.

Profetier havnet i nyhetene ­tidligere i år da IMI-kirken i Stavanger startet «profetskole» og ble møtt med kritiske spørsmål om noe slikt skulle få statsstøtte. I 2013 kritiserte Kari Holmås for åpen mikrofon Oase-stevnets profetiveiledere.

Vassula Rydén beveger seg i en annen religiøs virkelighet enn den norske, dominert av lutherdom og frikirker. Hun er verdensstjerne, i alle fall i store kretser blant katolikker og ortodokse kristne.

Tok hånden

Det startet som en elektrisk sitring i armen. Vassula Rydén var diplomatfrue i Bangla­desh. Hun holdt på å skrive en handleliste da noen usynlige tok hånden hennes og skrev: «Jeg er din skytsengel, og mitt navn er Daniel».

Datoen var 28. november i 1985. Hun var 43 år. Livet hennes­ skulle ikke bli det samme etterpå.

– Det var ikke lett, skal jeg si dere. I måneder tvilte jeg, for jeg hadde aldri hørt om at Gud snakker til mennesker.

32 år etter står hun i Wergelandssalen, den største salen på Litteraturhuset i Oslo og forteller sin historie, som hun har gjort utallige ganger før.

LES OGSÅ: – Former politikk etter profetier

Malerier: Bilder som Vassula Rydén har malt selges på møtet.
Bilder som Vassula Rydén har malt selges på møtet.

Tomt lerret

Flere bøker har det blitt av dialogene som ­Vassula Rydén hevder hun har med Gud. Når hun formulerer sine spørsmål har hun kontroll over hånda. Når Gud svarer, tar han over og styrer hånda hennes. Håndskriften blir annerledes når Gud «skriver».

Budskapene kom hver dag de første årene. Nå skjer det sjeldnere.

Publikasjonene og arbeidet som har vokst rundt henne har fått ­navnet True Life in God (TLIG).

– Gud valgte meg fordi jeg var et tomt lerret som han kunne vise seg på. Jeg vet ikke hvorfor nettopp jeg ble valgt, svarer hun på spørsmålet hvorfor en kvinne uten kjennskap til teologi og kirke ble Guds budbringer.

Internett-profeter

Vassula Rydén er ikke unik som katolsk profet og mystiker. Det finnes mange som i dag påstår at de tar imot budskap fra jomfru Maria, Jesus og helgener, ifølge Clemens Cavallin:

– Det er ikke noe spesielt for vår tid, men var ofte en viktig del av livet for de som har blitt helgen­forklart i Den katolske kirke, sier Cavallin. Han er reli­gionsforsker ved Gøteborgs universitet og har fulgt Rydéns virksomhet.

Den største forskjellen mellom dagens profeter og tidligere utgaver er muligheten til å ­legge ut sine private åpenbaringer på ­internett eller sende dem på ­e-post til sine tilhengere.

– Spredningen er dermed av en helt annen karakter, sier ­Cavallin.

– Hvordan forklarer du at Vassula Rydén får så liten oppmerksomhet i Skandinavia og stor oppmerksomhet i andre deler av verden?

– Skandinavia er et spesielt hjørne av verden med lavt religiøst engasjement. Gjennom en kombinasjon av protestantisme og modernitet, har tradisjonell religiøsitet blitt vanskelig å forstå og perifér for de fleste, sier Clemens Cavallin.

Blir den katolske og ortodokse kirken enige om felles datoer for påsken, slik Rydén profeterer,­ budskapet hennes til å få en ny betydning, sier Cavallin.­ Det samme vil skje om den russisk-­ortodokse kirken og Den ­katolske kirke ­skulle ­nærme seg ­hverandre. Det vil være ­viktig for tilhengerne.

Skandinavia-turneen har gått fint, forteller Vassula Rydén når Vårt Land møter henne dagen etter møtet på Litteraturhuset. I Danmark ble intervjuet med avisa Politiken fint, det var bare en feil – at Vatikanet ikke anerkjenner henne.

LES OGSÅ: Profeti-Hartley returnerer til Oase-stevnet

Seglene

– Bøkene mine har fått status «nihil obstat» og ­«Imprimatur». Det betyr at det finnes ingen feil i dem, og de er gode å lese. Det er et viktig segl fra Den katolske kirke, gitt av en biskop­ og erkebiskop, sier ­Vassula ­Rydén.

Øverste myndighet for læren i Den katolske kirke er Troskongregasjonen. Hun hevder at ­seglene står over kongregasjonen. Det kan ikke Bernt Eidsvig, katolsk biskop i Norge, bekrefte.

«Enhver biskop kan gi ‘nihil obstat’ hvis han er overbevist om at den boken det dreier seg om, er i overensstemmelse med Kirkens lære. Skulle ‘nihil obstat’ ha vært gitt på sviktende grunnlag, går jeg ut fra at Troskongregasjonen (eventuelt andre overordnede ­instanser) kan ­underkjenne ­denne. I lærespørsmål finnes det ingen høyere myndighet enn Troskongregasjonen», skriver han i en e-post til Vårt Land.

Ved to anledninger har Troskongregasjonen vurdert Rydéns­ bøker – i 1995 og 2007. De ­betrakter ikke bøkene som ­autentiske budskap fra Gud, men resultat av Rydéns private meditasjoner. I sin uttalelse fra 2007 sier kongregasjonen at det er «upassende for katolikker å delta i bibelgrupper opprettet av fru Rydén». Biskoper har kansellert konferanser hun skulle delta på i Spania tidligere i vår.

LES OGSÅ: Gud sier! Slik profeterer de om Norge

– Rev ned plakater

Også før hun besøkte Norge denne gangen, kom det negative reaksjoner fra prester, bekrefter den økumeniske bønnegruppen Sant Liv i Gud som har invitert ­henne til Norge.

To representanter fra bønnegruppen er tilstede ved intervjuet, sammen med fader Eugene. De vil ikke si hvem prest­ene er, eller hvilke kirkesamfunn de tilhører. Rydén har hørt at ­plakater har blitt revet ned.

Støttegruppen betaler for ­lokalet og for Rydéns reise. ­Ellers tar hun ikke honorar eller betaling for det hun gjør

– Jeg krever ingenting, og noen ganger må jeg betale selv. Jesus har sagt til meg: «Det er gitt deg gratis, og gratis må du gi det». Hvorfor skal jeg ha betaling?

– For å ha et levebrød?

– Min mann arbeider nok for meg også, sier hun med et smil

Rydéns mann er en svensk lutheraner som har arbeidet for FN.

På et stadion i et av Kongo-landene hevder hun å ha talt til 50.000 mennesker, på Filippin­ene det tidoble.

– Min tjeneste er profetisk, sier hun til tilhørerne på Litteraturhuset.

Overfor Vårt Land vil hun likevel ikke kalle seg en profet. Hun mener det ville være «å opphøye seg selv».

LES OGSÅ: Snakker ut etter profeti-refs

– Umåtelig kjærlighet

– Det var eksotisk, sier Ingfrid Garder Lillerud. Hun ble oppmerksom på Vassula Rydéns virksomhet på slutten av 1980-tallet, da hun bodde i Genève. Siden har hun fulgt mystikeren. Nå sitter hun ytterst på en av stolrekkene for å lytte til budskapet.

– Jeg opplever at Rydén formidler en umåtelig kjærlighet fra Jesus til oss. Jeg opplever ikke alltid dette i kirken. Bøkene hennes er en moderne versjon av Bibelen, sier Garder Lillerud.

Hun var med på å ­starte bønne­gruppen som nå har ­invitert Vassula Rydén til Norge og forteller at det er tredje gang Rydén er i Norge. Og da Rydéns første bok ble utgitt i Norge, var det Garder Lillerud som oversatte den.

Det mystikeren formidler er gudsåpenbaringer, tror hun.

– Hvorfor skal ikke Gud si fra? Den hellige ånd er jo her hele ­tiden, legger hun til.

Garder Lillerud er ­skuffet over at ikke flere lytter til 
Rydén. Hun forstår skepsisen, men ­forklarer det med at vi ikke har noe ­historikk med mystikere i Norge.

Ingfrid Garder Lillerud har fulgt Vassula Ryden i mer enn 30 år.
Ingfrid Garder Lillerud har fulgt Vassula Ryden i mer enn 30 år.

Bortenfor sansene

Religions­forsker Clemens Cavallin tror profeter er en naturlig del av religiøst liv.

– Selv har jeg vanskelig for å se hvordan kristendommen kan overleve om den forkastet alle karismatiske uttrykk. Man må selvsagt etterprøve disse grundig, men de er ofte viktige deler av åndelig fornyelse, sier Cavallin.­

Han har ikke regnet på om det finnes flere profeter i dag enn tidligere.

– Hvorfor får de oppslutning i en tidsalder som er preget av sekularisering og skepsis i flere land?

– Mennesker har alltid behov­ for å kommunisere med en ­verden bortenfor den sanselige verden. Se bare på alle filmer og TV-serier om temaet kanalisering, der mennesker er ­medier for døde mennesker, eller om vesener fra andre galakser, sier Clemens Cavallin.

LES OGSÅ: Kritiserer profeti-bok

– Se på fruktene

Vassula Rydén kjenner godt til Bibelens tekster som forteller at det vil være falske profeter i verdens siste tider. Hvordan kan tilhengerne vite at hun ikke er én av dem?

– Det er lett, sier hun og smiler.

– Falske profeter har ingen gave fra Gud. De er religiøse som forkynner feil. De vil bryte Guds bud og drepe med aborter, for eksempel. Du ser det på fruktene. Vi har skrevet bøker på mange språk om hvordan budskapene mine har brakt mennesker tilbake til kirken. Det er en god frukt. Satan kan også utføre under, men de vil ikke vare så lenge.

– Hvorfor trenger Gud en stemme i dag når Bibelen allerede finnes?

– Det var også mitt spørsmål til Gud. Han sa: «Leser du Bibelen og forstår du den?». Folk leser ikke Bibelen lenger, så derfor snakker han vårt språk i vår tid. Gud er fri til å gjenta det han har sagt og gi advarsler. Han reagerer nå på det store frafallet. Omvender vi oss ikke, kan noe forferdelig skje.

Russlands rolle

Hun hevder at hun har mottatt mange budskap om Russland, også før muren falt. Landet vil lede andre land tilbake til troen, tror hun.

Enhet blant kristne er et ­annet av temaene som går igjen i hennes budskap. Gud har lovet henne at hun skal få oppleve det i sin levetid, sier hun.

Det første tegnet på at kirkesamfunnene finner sammen er å bli enige om tidspunkt for når påsken skal feires. I dag feirer protestanter og katolikker etter samme tradisjoner mens den ortodokse kirke følger den julianske kalenderen.

– Når Gud ber om dette, er det fordi det er oppnåelig. Med en slik enhet vil det bli fred i verden. Freden er med andre ord i kirkenes hender nå. Gud viste meg i skriften at uten Jesus, er det ingen fred, sier Vassula Rydén når vi intervjuer henne.

På møtet i Wergelandsalen er hun enda tydeligere:

– Å ha to påskefeiringer er latterlig, en skandale. Om det ikke skjer noe, vil noe skje, men det sier jeg ingenting om i dag.

LES OGSÅ: Har flyttet profetier og helbredelse

En plakat ved inngangen til møtet viser bilder av Vassula Rydén som møter folkemasser og kirkelige ledere over hele verden.
En plakat ved inngangen til møtet viser bilder av Vassula Rydén som møter folkemasser og kirkelige ledere over hele verden.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter