Nyheter

Professor: Bra om Breivik-klager blir behandlet

Etter at massedrapsmann Anders Behring Breivik igjen har truet med sultestreik og søksmål mot staten, sier jussprofessor Mads H. Andenæs at en rettslig prøving vil være positivt.

Breivik har gjentatte ganger klaget på soningsforholdene og krever blant annet å kunne ha omgang med fanger, å fritt kunne sende brev samt å få tilgang til en PC, skriver Dagbladet.

– Vi vet det er for omfattende bruk av isolasjon og forskjellige tvangsmidler i norske fengsler, så det er i vår alles interesse at en ressurssterk person som Breivik får prøvet alle sidene ved sine soningsvilkår på alle slags måter, sier jussprofessor Mads H. Andenæs til Dagbladet. Breivik har varslet at han vil ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det er vanskelig for mange å ha noe uhildet blikk. Det kan være bra om et internasjonalt organ vurderer om behandlingen er innenfor de internasjonale kravene som gjelder, sier jussprofessoren, som er en av Norges fremste menneskerettighetseksperter.

Lisbeth Røyneland, som leder den nasjonale støttegruppa for 22. juli, sier gruppen ikke har noen sympati med Breiviks situasjon.

– Jeg synes han har fått den straffen han fortjener og at han skal forholde seg til det.

Kan ikke hindre sultestreik

Dersom massedrapsmann Anders Behring Breivik gjør alvor av truslene om å sultestreike til han dør, kan ikke fengselet eller helsevesenet tvinge i ham næring, skriver Dagbladet.

En veileder for helsetjenesten i for innsatte fastslår at retten til å bestemme sin egen skjebne står over helsetjenestens plikt til å gi øyeblikkelig hjelp.

«Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 4-9 har en pasient på grunn av alvorlig overbevisning rett til å nekte å motta blod eller blodprodukter eller til å nekte å avbryte en pågående sultestreik», heter det i veilederen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Den innsatte skal i stedet for behandling få «tilfredsstillende informasjon» og helsetjenesten må forsikre seg om at vedkommende har forstått konsekvensens av å nekte behandling.

Jussprofessor Aslak Syse sier til avisen at det kreves en særlig lovhjemmel for å tvangstilføre næring.

– Tvangsernæring i fengsel er det ikke gitt særlige regler om. Dermed gjelder de vanlige reglene som åpner for sultestreik, om den så går på helsa løs, forklarer Syse.

LES OGSÅ: – Gud tillot 22. juli-massakren

Bakgrunnen for at Breivik har varslet sultestreik er at soningsforholdene i fengselet skal ha blitt strengere siden september. I protest mot dette har Breivik skrevet et brev der han sier at han vil sultestreike fram til døden.

– Han skriver at han ikke orker mer, sa advokat Øystein Storrvik tirsdag

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter