Nyheter

Prinsessen fikk en sønn

Har arvet haken etter faren.

Prinsesse Madeleine (33) av Sverige fødte mandag en sønn. Jordmoren beskriver fødselen som fantastisk og avslører at prinsen trolig har pappa Chris O'Neills hake.

Den svenske kongefamiliens nyeste tilskudd er 49 cm lang, veier 3.080 gram og har mellomblondt hår.

– Alle fødsler er unike, dette var en normal fødsel fri for komplikasjoner. De spekulerer over om haken lignet pappaens, sier overjordmor Anna Ståhl ved Danderyd sykehus på en pressekonferanse.

Ingen kongelige møtte pressen mandag ettermiddag, men både jordmor, overlege og hoffets informasjonssjef stilte opp og kunne blant annet fortelle at O'Neill klippet navlestrengen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gledestårer

– De var overlykkelige, og det kom gledestårer. Det var veldig fint, sier overlege Sophia Brismar Wendel.

Foreldrene ankom sykehuset utenfor Stockholm klokken 6 mandag morgen, og gutten ble født klokka 13.45. Prinsesse Madeleine og ektemannen Chris O'Neill har fra før av datteren Leonore, som ble født i New York der de bodde for halvannet år siden. Denne gangen valgte prinsesse Madeleine å føde barnet hjemme i Sverige.

Gratulasjoner

Kort etter den rojale fødselen, som er den tredje i Sverige på like mange år, begynte gratulasjonene å strømme inn.

– Det er fantastisk. Jeg er kjempeglad på deres vegne. Det har vært etterlengtet. Jeg kommer hjem snart, sa Madeleines storesøster Victoria til Expressen fra Latvia, hvor kronprinsessen er på statsbesøk.

Også statsminister Stefan Löfven gratulerer i en pressemelding både foreldrene og storesøster Leonore.

LES MER: Storbritannias prinesesse er oppkalt etter oldemor

Prinsebryllup

Fødselen skjer bare to dager etter prins Carl Philips bryllup, der den høygravide lillesøsteren Madeleine fikk mye oppmerksomhet. Termindatoen for prinsesse Madeleines andre fødsel var oppgitt å være i slutten av juni, men tradisjonen er å oppgi en dato et par uker etter den reelle terminen.

I svenske medier var det et populært tema hvorvidt høygravide prinsesse Madeleine kunne komme til å føde sist helg og dermed ta oppmerksomhet fra bryllupsfeiringen til broren.

Det skjedde altså ikke, og prinsessen fikk med seg vielsen til prins Carl Philip og Sofia Hellqvist.

Navnespekulasjoner

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia har nå tre barnebarn, kronprinsesse Victorias datter prinsesse Estelle (3) og altså prinsesse Madeleines datter prinsesse Leonore (1) og hennes nyfødte lillebror.

Den nyfødte prinsen blir den sjette i arverekken til den svenske tronen, etter kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle, prins Carl Philip, moren Madeleine og storesøster Leonore.

Nå starter spekulasjonene om hva kongefamiliens yngste medlem skal hete, og ifølge hoffekspert Sten Hedman kan de komme til å overraske:

– Vi kan ikke forvente oss noen tradisjonelle navn. Det har vært overraskelser begge gangene. Hvem hadde for eksempel gjettet på Estelle?

Skepsis

Mens flere svenske kongeeksperter beskriver en kongelig eufori i kjølvannet av prinsebryllupet og nå altså prinsefødselen, er enkelte statsvitere lunkne.

– Carl Philips og kronprinsesse Victorias ekteskap har helt klart styrket kongehuset, men når det gjelder Madeleine, er det klart at den stakkaren ikke har inngått et ekteskap som styrker monarkiet som styreform. Så prinsens fødsel har ingen betydning, sier den pensjonerte professoren Olof Ruin.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter