Nyheter

Presters tro er kartlagt

En stor majoritet av prestene uttrykker sin tro på en tradisjonell måte og «tror som kirken alltid har trodd» – og helt annerledes enn medlemmene.

Dette viser en omfattende studie som forskningsenheten ved Svenska kyrkans hovedkvarter i Uppsala har gjennomført. 1.348 prester har tatt stilling til en rekke påstander som berører sentrale trostemaer som Jesu oppstandelse, evig liv, forsoningen og Bibelens beretninger om undere.

– Kirkens prester er mye mer samstemte enn vi har trodd. En stor majoritet av dem formulerer seg med de samme ord som er brukt i Svenska kyrkans bekjennelsesskrifter, sier sosiologiforsker Erika Willander til Kyrkans Tidning.

LES OGSÅ: Hver fjerde prest i Danmark ser på selvmord som en synd mot Gud.

Tror på oppstandelsen

75,5 prosent av prestene er helt enige i at oppstandelsen innebærer at Jesu døde kropp fikk liv. Ytterligere 15 prosent istemmer dette «i noen grad». 3,6 prosent av prestene er «helt uenige» i en slik forståelse av oppstandelsen, og seks prosent er i tvil.

– De øvrige resultatene i materialet peker i samme retning, sier Willander. Hele studien blir senere denne måneden presentert i Svensk teologisk kvartalstidsskrift.

LES MER: Prekte uten å tro

«Frie» og «formelle» prester

Prestene i undersøkelsen deles inn i kategoriene «fri» og «formell». De prester som kalles «frie» i relasjon til troslæren, har gjennomgående svart at de ikke tolker troen bokstavelig. Men forskerne fastslår at denne gruppen utgjør en liten minoritet av prestene.

Flest «frie» prester arbeider i bispedømmene Stockholm og Västerås. Trosforståelsen påvirkes også tydelig av prestenes alder: Prester som er ordinert etter år 2000 er «friere» enn sine kolleger med flere år i tjeneste.

– Det er en milevis avstand mellom hva prestene tror og hva vanlige sekulariserte medlemmer i Svenska kyrkan og også mange kirkegjengere tror, sier Jonas Bromander, religionssosiolog og hovedansvarlig for prestetro-studien.

LES MER: Religiøse erfaringer overtar for gudstro

Ulike bilder av Jesus

– Deres bilde av Jesus, for eksempel, skiller seg fra prestenes. For mange medlemmer er Jesu oppstandelse ikke en gang et tema, mens prestene forholder seg til den daglig, sier han til Kyrkans tidning.

LES MER: Kan du ikke forkynne kirkens tro, så kan du ikke være prest

Bromander mener det kan være positivt at prester er mer «tradisjonelle» i sin tro enn medlemmene er:

– Jeg tror ikke medlemmene blir overrasket over at prestene tror slik de gjør. Men det er en pedagogisk utfordring å motvirke en voksende kløft mellom kirkens og prestenes tro, og medlemmenes verdensbilde.

LES MER: En prest i krise

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter