Nyheter

Prestene må skatte for å bo billig

Presteforeningen har gitt opp håpet om å slippe skatt på fordelen av subsidiert husleie.

Mange av Den norske kirkes prester har fryktet skattesjokk når deres boplikt opphører 1. september. De risikerer å tape titusener av kroner.

Fagforeningene har argumentert intenst for at prestene skal slippe fordelsbeskatning for dem som fortsatt skal bo i tjenestebolig og dermed ha subsidiert husleie.

LES OGSÅ: Byprester kan tape 31.000 kroner

– En tapt sak for oss

– Vi har ikke fått politisk gehør for vår argumentasjon. Det er ikke politisk vilje til at prester skal slippe fordelsbeskatning. Vi må dermed anse dette som en tapt sak, sier Anna Grønvik, nestleder og sentralt boligombud i Den norske kirkes presteforening, til Vårt Land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Regjeringen bestemte i vår at boplikt-ordningen for menighetsprester i Den norske kirke skal opphøre fra 1. september 2015. Presteforeningen og Fagforbundet TeoLOgene forhandlet seg fram til en generell kompensasjon på 50.000 i økt presteårslønn for avviklingen av ordningen.

Gap mellom markedsleie og den subsidierte leie

Men for mange er dette ikke nok til å forhindre et stort økonomisk tap – når de må skatte for gapet mellom «markedsleie» og den subsidierte månedsleien som nå utgjør bare 3.785 kroner.

Vårt Land har tidligere skrevet om sokneprest Jakob Furuseth i Gjerdrum på Romerike, som frykter å tape 100.000 kroner på den nye boligordningen.

– Jeg er selvsagt skuffet over at denne konklusjonen. Men jeg håper på en god, lokal løsning, sier Furuseth til Vårt Land etter å ha mottatt Presteforeningens nyhet om fordelsbeskatning.

LES MER: Prestene får 50.000 kroner mer i året

– Forventer stor skuffelse blant prestene

– Hva slags reaksjoner har dere fått og forventer dere om dette nå, Anna Grønvik?

– Vi forventer stor skuffelse blant prestene som nå bor i tjenestebolig. Mange har basert sin personlige økonomi og sitt familieliv på en ordning med lave bokostnader. For mange er lønnskompensasjonen på 50.000 kroner langt fra tilstrekkelig til å dekke de økte skattekostnadene. Særlig for prester som bor i pressområder med høyt boligprisnivå, blir dette en stor forandring, svarer PFs boligombud.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter