Nyheter

Prestene er skuffet: – Widvey lar prestekontorer stå tomme

– Dessverre viser Thorhild Widvey enda en gang at hun ikke prioriterer Den norske kirke, sier lederen i Den norske kirkes Presteforeningen (PF), Martin Enstad.

PF skriver i en pressemelding at regjeringens forslag til statsbudsjett ikke inneholder noen virkemidler for å løse rekrutteringskrisen for prester i Den norske kirke.

– Varig trend

– Rekrutteringskrisen til presteyrket har vært en langvarig trend, og er omtalt i statsbudsjettet. Vi hadde håpet at regjeringen i dette budsjettet la inn midler som ga kirken en varig mulighet til å rekruttere framtidens prester. Dessverre viser Widvey enda en gang at hun ikke prioriterer Den norske kirke, sier Enstad.

Statistikken for 2014 viser de omfattende rekrutteringsutfordringene Den norske kirke står overfor. 43 stillinger sto ledig ved slutt av året etter gjentatte rekrutteringsforsøk.

LES OGSÅ: Kirken vil ha mer penger til både bistand og flyktninger

Mange eldre prester

– 28 prosent av presteskapet er over 60 år. Det betyr at mer enn hver fjerde prest kan forsvinne på kort tid hvis de velger AFP-pensjon. Det er ingen grunn til å tro at omstillingene i kirken øker lysten til å bli stående i tjeneste, sier Presteforeningens leder.

Han mener mye av «den reelle ledigheten i presteskapet kamufleres ved at man i stor grad bruker pensjonister eller vikarer som mangler prestekvalifikasjoner til prestetjeneste».

I 2014 gjorde pensjonerte prester prestetjeneste som tilsvarte 42,3 årsverk. Det er 13,1 årsverk mer enn i 2013.

– Et betydelig antall teologer jobber utenfor kirkelig sektor. Rekrutteringsarbeidet må ha fokus på tiltak som både rekrutterer teologer tilbake til prestetjeneste og gir ungelyst til å satse på yrket. Lønns- og arbeidsvilkår er i den sammenhengen avgjørende, sier Martin Enstad i en pressemelding.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter