Nyheter

Prest arrestert foran Stortinget etter asyl-protest

Det er snart 30 år siden en prest ble arrestert i en politisk demonstrasjon sist. Søndag skjedde det igjen.

Den ortodokse presten Christoforos Schuff ble søndag kveld arrestert foran Stortinget etter protester mot regjeringens asylinnstramminger.

Sammen med flere aksjonister satte Schuff opp en provisorisk teltleir foran Stortinget. Den skulle minne om leirene i Hellas, Calais og andre steder i verden.

Etter ikke å ha fulgt politiets ordre om å fjerne seg, ble han arrestert. Fem andre demonstranter ble også arrestert.

Sjelden hendelse

Kirkehistoriker og tidligere professor ved Det teologiske Menighetsfakultet (MF), Bernt Oftestad, vet bare om to andre prester som har blitt arrestert for politiske opprør i nyere tid. Det var abortmotstanderne Børre Knudsen og Ludvig Nessa som på 80- og 90-tallet aksjonerte mot abort.

– Prester har vært fjernet av mange årsaker, men verken før eller siden Knudsen og Nessa har noen blitt arrestert på grunn av politiske demonstrasjoner så vidt jeg vet, sier Oftestad og legger til:

– At Schuff ble arrestert av politiet er unikt i så måte.

Abortmotstand

Heller ikke Sjur Isaksen, prest på Stortinget og professor ved MF, vet om tilfeller der prester har blitt arrestert i forbindelse med en demonstrasjon, siden 90-tallet.

På 80- og 90-tallet stod Knudsen og Nessa i bresjen sammen med flere prester for en rekke omstridte aksjoner mot abort. Blant annet møtte de opp ved flere sykehus med fosterdukker smurt i ketsjup som visuelle virkemidler mot abort. Mange reagerte med avsky og de ble pågrepet og arrestert av politiet en rekke ganger. På 90-tallet måtte begge sone i fengsel for ubetalte bøter.

LES MER: «Bekjennelser fra en angrende homoskeptiker»

– Flere prester bør vise motstand

Schuff synes flere prester og biskoper i Den norske kirke har gjort en god jobb med å stå på de svakes side.

– Samtidig kunne nok flere prester ha vært mer aktive, kanskje til og med bli arrestert for sine standpunkter for de svakeste. Av og til må man vise motstand når myndigheter ikke behandler mennesker med medmenneskelighet, sier Schuff.

– Innvandringsminister Sylvi Listhaug har kritisert Den norske kirke for å blande seg inn i politikken. Hva mener du om det?

– Jeg mener det er mange felles verdier mellom kristendommen og andre livssyn. Derfor må kirken også være villig til å vise politisk motstand, så lenge det er på de svakes side, sier Schuff.

LES MER: Den ortodokse presten Schuff angrer på at han har vært «homoskeptiker»

– Fredelig markering

Den ortodokse presten ble løslatt klokken to natt til mandag og har ikke vedtatt boten på 9.000 kroner.

Jeg synes det er en kraftig reaksjon på en fredfull markering. Å sitte foran Stortinget er en del av ytringsfriheten vår, men det var politiet uenige i.

Nessa og Børresen ble kritisert for bruk av aksjonsform. Hvilke tanker gjør du deg om virkemidler?

– Den type virkemidler de benyttet seg av ville jeg sannsynligvis ikke tatt i bruk. Vi okkuperte ikke bygninger og lagde ikke bråk, men satt rolig foran Stortinget og viste vår medfølelse gjennom symbolikk, sier Schuff.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Ville det ikke vært lurt å ha søke om lov til å demonstrere på forhånd?

– Dagens regjering har fått kraftig kritikk for brudd på menneskerettigheter, flyktningkonvensjonen og barnekonvensjonen. Vi mener det er på sin plass å vise motstand. Menneskerettigheter som blir brutt, som går utover barn og barnefamilier i Europa, er viktigere brudd enn dette.

– Var det et bevisst valg ikke å søke om dette?

– Vi valgte det av erfaring. Da vi snakket med politiet på søndag, sa de at vi sannsynligvis ikke ville fått lov til å demonstrere med telt dersom vi hadde søkt. Jeg mener det er brudd på ytringsfriheten at man må få tillatelse til å demonstrere. En del av det å demonstrere er nettopp å protestere mot den makten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter