Nyheter

Preget Hareide tar ansvar for KrFs krisetall

En alvorstung KrF-leder forklarer KrFs historisk dårlige valg med at «det har kostet å være ærlig» i regjeringsspørsmålet.

Da Knut Arild Hareide talte til partiets valgvake lå partiet fortsatt 0,3 prosent over sperregrensen. Men utover sine egne ord til de fremmøte ville Hareide ikke la seg intervjue av pressen. For i KrFs apparat fryktet man fortsatt at opptellingen ville vise lavere tall utover kvelden.

– Jeg tar min del av ansvaret, sa Hareide, til de fremmøtte.

Etter talen var han tydelig preget. Sammen med kona Lisa Maria satte han seg ned ved bordet til ledelsen. Ansiktene bar bud om at stemningen fortsatt var nervøs. Det var krisekveld, verre enn den fatale valgkvelden i 2009 da det endte med 5,5 prosent.

LES OGSÅ: KrF-katastrofe truer

Hareide: «Inspirert til å stå på»

I talen til vaken lovet Hareide å kjempe videre:

– Vi har vært i bølgedaler før. Vi skal reise oss og jeg er inspirert til å stå på for KrFs politikk fremover, sa han.

Han skildret en valgkamp der partiet ikke var kommet ordentlig til i offentligheten.

– Min opplevelse har vært: Mens vi har snakket om politikk, så har det vært mest oppmerksomhet om målinger. Når vi har snakket om menneskehandel, har det handlet om Jonas og Erna, sa Hareide.

Men mye av nedturen skyldes regjeringsspørsmålet:

– Det har kostet å være ærlig, sa Hareide om partiets gjentakelser at de ville ha sentrum/høyre-regjering med Erna Solberg som sjef.

Og selv om KrFs oppslutning krymper, så kan partiet få en nøkkelrolle i Stortinget de kommende fire årene:

– Sammen skal vi jobbe hardt hver eneste dag for at KrF skal ha innflytelse over politikken i Stortinget, sa Hareide.

LES OGSÅ: Venstres dramatiske vippekveld

Kalddusj – og nervenatten fortsetter

Forsamlingen i valgvaken på Ballroom i Oslo sentrum, fikk en kalddusj da de første valgtallene kom klokken 21.00. NRKs måling viste skarve 4.0 prosent. TV2s viste 4,3 prosent. Det betød nervenatt for KrF-folket. Ingen kunne da vite hvordan partiet ville ende.

En rekke sentrale KrF-ere som Vårt Land snakket med i vaken, sa rett ut at de ikke var mentalt forberedt på et så elendig resultat. Eneste lyspunkt er at KrF fortsatt trengs i et ikke-sosialistisk flertall – uten samarbeidsavtale.

Historisk dårlig

Det kan gi KrF markeringsrom fremover – så sant ikke opptellingen sender partiet nedover utover natten.

– Dette er historisk dårlig. Vi hadde realistiske forventninger om et resultat midt på fire-tallet. Men det vi nå ser, er skuffende dårlig, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Det er viktig at vi kommer opp fra det nivået og opp over sperregrensen. Det handler om å bevare et levende sentrum i norsk politikk, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad.

LES OGSÅ: Det må et regjeringsskifte til nå

Syversen håper og håper

Et resultat lavt på 4-tallet er uansett dramatisk. Det vil by på store rokkeringer i utjevningsmandater og sammensetningen av stortingsgruppen. Nettopp dette var et samtaletema rundt bordene. For KrFs gruppe kan – når besetningen er på plass – miste kjente profiler.

– Vi må innrømme at vi ikke har klart å sette verdisakene våre på dagsorden så sterkt som vi ønsket. Men vi har gjort det vi har kunnet, sier Ropstad.

En av profilene som opplever at svært mye står på spill er finanstalsmann og parlamentarisk nestleder, Hans Olav Syversen. De aller fleste gallupene simulerer at utjevningsmandatet hans fra Oslo går tapt.

– En bite-negler-kveld, Syversen?

– Det er jo litt nervøst, ja for mitt vedkommende. Avgjørelsen kan komme sent, så vi får ta kvelden til hjelp, svarer han.

Verre enn katastrofevalget

I 2009 var det også sjokk i KrFs valgvake. Da fikk partiet dårlige 5,5 prosent, fremmøtte var i sjokk fordi galluper viste over 6,5 prosent i forkant.

Dette valget førte til omfattende debatt i partiet, med «granskingskommisjon». Nå er sifrene enda dårligere.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter