Nyheter

Populister får kirkemakt i Sverige

Med framgang i søndagens kirkevalg får Sverigedemokraterna trolig plass i Svenska kyrkans «regjering». Likevel tapte de, mener kommentator.

Med et godt resultat fra kirkevalget søndag får trolig Sverigedemokraterna (SD) plass i Kyrkostyrelsen, som tilsvarer Kirkerådet i Norge.

Til nå har de andre gruppene klart å holde det innvandringskritiske partiets valgte representanter ute fra Svenska kyrkans høyeste organ, men nå går det ikke lenger, mener Elisabeth Sandlund, kommentator i ­svenske Dagen.

LES OGSÅ: Socialdemokraterna vil forby tro i skolens regi

Konfrontasjon

– De kan få inn én eller to representanter. Noe annet vil være udemokratisk, sier hun til Vårt Land.

– Kan de bli mer ansvarlige av å sitte i kirkens «regjering»?

– Slik kan man også se det. Kyrkostyrelsen – der Social-­demokraterna dominerer – ­søker å være enstemmige i sine avgjørelser, men det blir vanskeligere når SD er med. Da risikerer man konfrontasjon, sier Elisabeth Sandlund, som tror SD vil bli blokkert.

LES OGSÅ: Mange veivalg i Sveriges kirkevalg

Mobiliserte

– Vi skal ta over kirken, sa Jimmie Åkesson, ­partileder for SD, før valget.

På tross av at hele valgkampen handlet om dem, tapte de valget, mener Anders Lindberg, lederskribent i Aftonbladet:

– Hadde ikke de andre gruppene mobilisert, kunne det gått ille.

Etter marginal framgang, er SD nå kirkens fjerde største parti. Socialdemokraterna gikk også fram og beholder sin posisjon som det største partiet.

Tillitserklæring

Valget er en stor tillitserklæring til Svenska kyrkan og slik den blir ledet, mener Anders Lindberg. Det er en støtte til kirkens arbeid for flyktninger og religionsdialog, noe som SD har vært sterkt imot.

– Nesten én million mennesker stemte. Ingen organisasjon er i nærheten av et slikt medlems-engasjement. Det er en kjempemarkering for kirken som tradisjonsbærer, sier Lindberg.

Valgdeltakelsen på vel 18 proset blant kirkens 5,2 millioner medlemmer, har ikke vært større siden 1950.

LES OGSÅ: Frykter «svenske tilstander» i Kirkemøtet i Norge

Engasjere

Det sies at det finnes «en pool av anstendighet» i Sverige, ifølge kommentatoren: Når mye står på spill, som i kirke-valg, da stemmer man. Det er en lærdom fra årets kirkevalg.

En annen peker mot neste års riksdagsvalg:

– I kirkevalget lyktes man i å snakke med dem som vanligvis ikke stemmer. Partiene må bli bedre på å prate med mennesker som ikke er de vanlige ­støttegruppene, sier Lindberg.

LES OGSÅ: Svensker er mer religiøse enn de tror

Samlende

Elisabeth Sandlund ønsker seg en valgordning som gir de politiske partiene mindre makt. Kirkevalget gir partiene en sterkere posisjon og blokkerer dermed en slik valgreform. ­Anders Lindberg vil beholde ­dagens valgordning.

– For Svenska kyrkan er det viktig å være noe som alle samles om, en folkekirke som er et midtpunkt i en polarisert tid. Da må den være demokratisk, sier Lindberg.

LES OGSÅ: I denne kirken bestemmer politikerne

Treningsarena. Ingen av de to tror at SD vil få stor makt blant kirkens nye folkevalgte. Siden partiet stilte med egen gruppe, har de brukt kirkevalget som en treningsarena for riksdagsvalget.

– De er mer interessert i å vinne valget enn å lede kirken. Mange av dem deler ikke kirkens tro, sier Sandlund.

SDs representanter er dessuten de som oftest «går lei og trekker seg fra menighetsrådene», ifølge Dagen-kommentatoren.

– De har ikke vært så aktive i Kirkemøtet. Men de vil nok ta opp saker som de har lovet: ­Fokusere på forfulgte kristne, ta opp spørsmål om kulturhistorie, argumentere mot religionsdialog og ha synspunkt på budsjettet, sier Anders Lindberg.

LES OGSÅ: Svenske brudepar vil ikke høre det kristne budskapet i vielsen

Parti-arena

Elisabeth Sandlund frykter at valget kan gå ut over enheten i kirken.

– Vi risikerer at Kirkemøtet blir en partipolitisk arena der man bruker samme argument som man bruker i et kommunestyre. Det som er kirkens store spørsmål – blant annet økonomi, medlemstap, hvordan håndtere prester som ikke vil vie likekjønnede– vil havne i andre rekke, sier Sandlund.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter