Politikk

Politikere i takt om søndagsåpent

Når lokalpolitikere 
behandler søndagsåpent i turiststrøk, er de stort sett enige om å åpne opp.

Vårt Land har kontaktet en rekke kommuner som, gjennom status som turiststrøk, allerede har søndagsåpne butikker. Blant dem oppgir alle det samme: Innføringen av søndagshandel gjennom turiståpent har skjedd uten store politiske kontroverser.

Det kan tyde på at Venstres forslag om å la kommunene selv få rett til å bestemme om søndagshandel skal tillate ved å få status som turist­strøk, kan få flere kommuner til åpne butikkene på søndag uten store motforestillinger.

Kan gi strøm

I kommunene Vårt Land har kontaktet har så godt som alle forslagene glidd enstemmig gjennom. Fylkesmannen ser ut til å være en større brems for søndagshandel enn ­lokalpolitikerne. Som i Ålesund, en by mange vil tenke på som et turiststed. Her sa kommunestyret ja, men fikk nei fra høyere­ hold.
 Den maktbalansen kan ­endres, om søndagsmodellen Venstre har lagt på bordet for blåblå samarbeidsmakkere, går igjennom. Sentralisert definisjonsmakt vil overføres til kommunepolitikere med press fra handelsstand tettere på livet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Felles front for åpning

Og historien viser at nettopp lokal­politikere, både nord og sør i landet, er ivrige på å gi sitt ja til søndagsåpent. For eksempel:

Da Frogn kommune søkte om turiststatus til Drøbak gamle by, var det med et enstemmig vedtak i ryggen.

Det samme gjaldt Vågans søknad om turiststatus for Henningsvær.

Ringsaker kommune har åpnet­ turiststeder som Tingnes enstemmig, og Sjusjøen uten ­politisk kontrovers.

LES OGSÅ: Knep for lukking

I Trysil, der hele kommunen lenge har vært definert som turiststed, skal ordningen aldri ha blitt problematisert politisk.

Også Beitostølen i Øystre Slidre skal ha vært uproblematisk.

Beskrivelsen av slik søndagsåpning som ukontroversielt, er en gjennomgangstone blant turistkommunene Vårt Land kontakter.

LES OGSÅ: – Fortsatt fritt frem for søndagsåpent

I kun én av disse sakene stemte en representant imot: KrFs Oluf Maurud (KrF) var til stede som vararepresentant da ­turistsøknaden for plassen Næroset i Ringsaker kommune ble ­behandlet. Forslaget gikk gjennom med ti mot én stemme.

– Jeg stemte imot fordi jeg var redd for en utglidning. Hvis Næroset, som slett ikke er et ­turiststed, men et sted der mange­ ­turister kjører forbi på vei til Sjusjøen, skulle defineres­ som ­turiststed, fryktet jeg at mange flere steder i kommunen ville­ ­ønske det samme, forklarer han.

Maurud legger til at han syns dagens praksis likevel er «småtterier», sammenlignet med frislippet i Venstres forslag.

LES OGSÅ: KrFs nye søndagsdrøm

Butikkdrevet utvikling

Men allerede i dag ser utviklingen ut til å være drevet av butikker.

I flere kommuner, som i Evje og Hornnes i Øst-Agder, oppgir de at de er usikre på om turiststed-søknaden i det hele tatt har vært gjennom politisk behandling. Det skal være den lokale matbutikken som anmodet kommunen om å søke om åpning.

Den offentlige søndagsåpent-debatten denne våren kan òg ha bidratt til å øke interessen. Store senterinteresser har denne sommeren posisjonert seg i definisjonskampen denne sommeren, som merkevarelandsbyen Norwegian Outlet, som nylig søkte Vestby kommune om å holde søndagsåpent. Begrunnelsen er at de mener virksomheten kan sammenlignes med turisme.

Også på Næroset kom den opprinnelige ideen fra butikkeieren på plassen selv:

– Han argumenterte med at hvis han kunne ha søndags­åpent, gjennom at området ble et turistområde, ville han bygge ny butikk – og med det satse på distriktet, forteller Maurud, som mener det allerede i dag er slik at butikkene, fremfor attraksjonsverdien, legger føringene for ­turiststatus.

LES OGSÅ: Guide til den store søndagsstriden - dette mener partiene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk