Nyheter

Pinsevenner ønsker kontroll utenfra

Pinsebevegelsen er bygget på menighetenes selvstendighet, men flere pastorer ønsker nå mer tilsyn og strammere struktur velkommen.

– Jeg synes det er høyst nødvendig med mer tilsyn. Ulike former for maktmisbruk er dessverre en del av Pinsebevegelsen historie, sier hovedpastor i Filadelfia Sarpsborg, David Hetlelid.

Han er en av pastorene som nå etterlyser en organisert modell for hvordan det kan føres kontroll med pinsemenigheter.

– Jeg hadde ønsket velkommen en tettere og mer formell struktur hvor man følger hverandre opp. Et regelmessig tilsyn fra uhildede personer som stiller kritiske spørsmål er bare sunt, sier han.

Menighetens selvstendighet

Onsdag skrev Vårt Land om Sentermenigheten i Asker og de 40 eks-medlemmene som sammen har varslet Lederrådet i Pinsebevegelsen om psykiske overgrep fra tidlig 1980-tallet og frem til 2013.

Historiene har gitt liv til debatten rundt Pinsebevegelsens organisering, og flere av de berørte etterspør hva bevegelsen gjør for å unngå at det skjer nye psykiske overgrep. Alle pinsemenighetene i Norge er i dag registrert som selvstendige trossamfunn.

– At noen utenfra skal gripe inn i menigheten er en svært fremmed tanke for mange, sier Sigmund Kristoffersen, leder for Pinsebevegelsens Lederråd.

Han understreker samtidig at bevegelsen er i en prosess hvor yngre og nye krefter etterlyser en strammere modell.

– De gir uttrykk for at de ønsker en annen struktur og mer tilsyn i menighetene, sier Kristoffersen.

David Hetlelid er enig i at det er et generasjonsskifte på gang.

– Men det er viktig å huske at åndelig maktmisbruk finnes i alle generasjoner. Det ligger latent hos alle mennesker og ledere, men i dag er det ingen som har regelmessig innsyn i hvordan jeg som pastor driver.

LES MER: Menighetsledere ble varslet

Åndelig sunnhet

Hetlelid får støtte fra tidligere leder i Pinsebevegelsens lederråd, Gunnar Jeppestøl.

– Jeg tror det ville være fornuftig å ha en tilsynsordning hvor en person med lang erfaring og stor tillit i en region kunne ført tilsyn. Denne personen kunne hvert år hatt medarbeidersamtaler med pastor og eldsteråd for å forsikre seg om at det er åndelig sunnhet i menighetene, sier Gunnar Jeppestøl, tidligere leder i Pinsebevegelsens lederråd.

– Det høres ut som om at du etterlyser en slags biskop?

– Ja, men jeg mener fortsatt at det er viktig at menighetene er selvstendige. Samtidig trengs det en leder som man må stå til ansvar for. Slås det alarm, så kan denne personen bringe sakene videre til Lederrådet. Hvis det over tid ikke ryddes opp, kan de ekskluderes fra fellesskapet.

LES MER: Hadde ikke mandat til å gripe inn

Ser muligheter

– Jeg tror min generasjon har mer forståelse for struktur og tilsyn, enn de eldre. Vi lever i et samfunn der det både forventes og oppleves veldig naturlig av mange, sier Thor-Einar Krogh, pastor i Evangeliehuset i Porsgrunn.

Han mener saken om Sentermenigheten i Asker viser behovet for tilsyn i menighetene. Krogh er en del av Personalutvalget i Pinsebevegelsen, som blant annet ser på hvilke tilsynsordninger som kan fungere.

– Spørsmålet er om man kan bevare menighetens selvstendighet, samtidig som man ansvarliggjør lederne.

LES MER: Visst sviktet vi i pastorgruppen

Kritisk

Men det finnes fortsatt motstand i deler av Pinsebevegelsen.

– Det er en veldig fremmed tanke at noen utenfra skal gripe inne, sier tidligere forstander i Betanien Østby, Arne Flermoen.

Han mener Pinsebevegelsen allerede har et tilstrekkelig tilsyn gjennom Tilsynsrådet.

– Er det problematisk at menighetene kan nekte dem å føre tilsyn?

– Nei, det er ikke problematisk, det er riktig. I det øyeblikket en ytre autoritet skal komme inn er vi ikke lenger selvstendige. Menighetens selvstendighet er en bibelsk oppskrift. Det var ikke før i det andre århundre at man begynte med organisering. Den apostoliske åpenbaringen gir ikke rom for trossamfunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter