Nyheter

Pinseledere samlet i Ap-motstand

7 av 10 ledere i Pinsebevegelsen stemmer KrF. Med noen få unntak stemmer resten til høyre for KrF, viser tall Korsets Seier har samlet.

– Dette overrasker meg. Jeg hadde ikke trodd at det var så stor vekt på borgerlig side, sier Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Sju av ti pinseledere stemmer Kristelig Folkeparti (KrF) viser en undersøkelse som bladet Korsets Seier (KS) har gjort blant ledere i Pinsebevegelsen.

LES OGSÅ: Vil bytte Listhaug i støyfri minister

Konservativt

Slik stemmer de:

KrF: 69,5 prosent

Høyre: 10.2 prosent

PDK: 8,5 prosent

Frp: 6,9 prosent

SP: 3,4 prosent

MDG: 0,8 prosent

Ap: 0,8 prosent

Venstre: 0 prosent

SV: 0 prosent

Tendens. Korsets Seier sendte ut spørsmål til 250 pastorer, forstandere eller kontaktpersoner og fikk 118 svar. Undersøkelsen er derfor mer å regne som en pekepinn og tendens enn en gyldig undersøkelse.

Ikke uventet stemmer pinseledere jevnt over konservativt. Flere kvinner (åtte av ti) stemmer KrF enn menn. Frp har større appell blant menn (6,8 prosent) enn blant kvinner (3,3 prosent).

LES OGSÅ: Trapper opp kampen om kristenvelgerne

Kristenvelger

KrF-oppslutningen samsvarer med tall fra tall valgforsker Bernt Aardal som Vårt Land har presentert i sin jakt på kristenvelgeren. Bland de mest aktive kristne – som utgjør 4 prosent av velgerne – er det i Aardals tall flere som stemmer Ap enn Frp.

– Jeg trodde en større del av pinselederne ville stemt Arbeiderpartiet (Ap). Det ser ut som om den tradisjonelle forbindelsen mellom frikirkeligheten og arbeiderbevegelsen langt på vei er brutt for pinsebevegelsens vedkommende og slår ut slik disse tallene viser, sier Knut Refsdal.

Pinsetrend

De konservative preferansene er en trend som er tydeligere i pinsebevegelsen enn i for eksempel Frelsesarmeen, Misjonskirken, Baptistkirken, Metodistkirken eller Frikirken, mener han.

– Der finner man større bredde og mangfold, tror jeg. Flere stemmer på Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de grønne (MDG), sier Knut Refsdal.

LES OGSÅ: Ekteskapsplager i KrF

Sekularisering

Han tror at motvilje til Arbeiderpartiet er forklaringen på pinseledernes konservative partivalg. Ap har de siste tiårene vært forbundet med kristendomsfiendtlighet. De har fremmet saker som likekjønnet ekteskap, bioteknologi, motstand mot kristne skoler, fjerne kristen formålsparagraf og fri abort – saker som pinsevenner vil være en motkultur til.

– Pinsevenner er dessuten mot sentralstyring. De er antielitistiske og tilbyr for eksempel en lederarena for dem som ikke har teologisk utdanning, også for kvinner, sier generalsekretæren i Norges Kristne Råd.

– Destruktive

Grete Andersen bekrefter Refsdals forklaring. Hun er pastor i pinsemenigheten Filadelfiakirken/Lyngdal pinsemenighet.

– Venstresiden har en motvilje til å føre kristne verdier videre. Vi så et annet Ap tidligere. Nå har de blitt destruktive for kristne verdier, sier pastoren.

Andersen er en av de mange pinselederne som stemmer KrF, men var en stund usikker. Hadde ikke KrF sagt at de støtter en Høyre-regjering, ville hun vurdert å stemme et annet borgerlig parti.

LES OGSÅ: En borgerlig kristenvelger

«Alle skal med»

Utover generell anbefaling og oppmuntring til å bruke stemmeretten snakkes det ikke mye politikk i norske frikirker, er Knut Refsdals inntrykk, som samtidig understreker at «frikirkelighet» rommer store forskjeller.

– Jeg har til gode å høre konkrete anbefalinger om partivalg.

– Hvorfor snakker man ikke politikk?

– En menighet skal romme flere oppfatninger. Den holdningen sitter sterkt i ryggmargen. Man er redd for å ikke inkludere alle. I metodistkirken i Flekkefjord hadde de ordfører fra KrF og varaordfører fra Ap. Slik er det mange steder, sier Knut Refsdal.

LES OGSÅ: Ideologi og verdier viktigst for velgerne

Sterkere røst

– Det er supert at andre menigheter har politiske møter, men vi har valgt å ikke gjøre det, sier Grete Andersen.

Hun skulle gjerne sett at kristne var mer samlet om samme parti.

– Da tror jeg vi ville hatt en sterkere røst i samfunnet. For meg er saker som beskyttelse av det ufødte liv og motstand mot aktiv dødshjelp viktige verdisaker som KrF står for, sier pastoren.

LES ALT VALGSTOFFET FRA VÅRT LAND HER.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter