Kirke

Pinsebevegelsen vurderer å få sin egen generalsekretær

– Rokker ikke ved prinsippet om selvstendige menigheter, mener Sigmund Kristoffersen, som har trossamfunnets høyeste posisjon i dag.

Selvstendige menigheter er et av særtrekkene ved Pinsebevegelsen. Nå ønsker bevegelsens største og mest toneangivende menighet, Filadelfiakirken Oslo, en ny struktur: En lønnet nasjonal stab, ledet av en generalsekretær, samt et valgt lederråd.

I dag er de 300 pinsemenighetene i Norge ansvarlig for sin egen økonomi og bestemmer over seg selv. Dette skal fortsette, ifølge Sigmund Kristoffersen, som er leder for Pinsebevegelsens lederråd. Dette er den øverste posisjonen i dagens Pinsebevegelse.

– Vi mener fortsatt at menigheten er hjertet i bevegelsen og som alt spinner ut ifra, sier han.

Ønsker visjonære ledere

Det nye lederrådet ser de for seg skal bestå av representanter for pinsemenigheter rundt om i landet. Dette rådet vil også ha en leder som vil være den ­offentlige talspersonen for Pinse­bevegelsen.

– Lederrådets leder kommer ikke til å være fast ansatt. På den måten kan vi tiltrekke oss visjonære ledere som slipper å avslutte pastortjenesten sin for å lede rådet, sier Kristoffersen.

Fast ansettelse vil imidlertid en generalsekretær få, som vil fungere som daglig leder. Sammen med en lønnet stab vil vedkommende ta hånd om gjennomføringen og drift av tiltak som Lederrådet beslutter, skriver Korsets Seier, som først omtalte saken i november.

Ingen hast

I dag fungerer ­Lederrådet som et samlende, nasjonalt organ for landets pinse­menigheter. Siden 2000-tallet har de fått en stadig mer sentral rolle. Rådet arbeider og uttaler seg på vegne av landets menigheter i større saker, men har også et nært samarbeid med de ulike menighetene

Under Pinsebevegelsens årlige leder- og inspirasjonskonferanse Led 17, som starter i dag, kommer Sigmund Kristoffersen til å bli foreslått gjenvalgt som leder for Lederrådet i fire nye år.

– Dermed blir det trolig ikke endringer i strukturen i min ­periode, sier han.

Skal vurderes i sommer

Forslaget til Filadelfiakirken Oslo skal trolig tas opp på Samtaleforum i juni, som er Pinsebevegelsens generalforsamling. Forslaget ble først luftet til Pinsebevegelsens referanseutvalg i oktober hvor lederne fra alle 16 regioner var til stede, samt en rekke forkynnere. Ifølge Kristoffersen var alle, inkludert ham selv, positive til forslaget.

– Det tyder på at det er et ønske om en generalsekretær i Pinsebevegelsen. Samtidig er det viktig at vi fremover har en god dialog for å vurdere om dette­ er den beste modellen.

Pinsepredikant og tidligere redaktør i Korsets Seier, Oddvar Johansen, tror imidlertid «det kan gå litt varmt for seg» den dagen forslaget skal tas opp.

– Pinsebevegelsen er en ­menighetsbevegelse. Det er en tanke som står veldig sterkt, og det skal nok mange «slagsmål» til før man kommer fram til den nye, foreslåtte strukturen, sier Johansen, som likevel har inntrykk av at de fleste pinsepredikanter har et avslappet forhold til forslaget.

Menighetsforankring

– Kan den foreslåtte strukturen true Pinsebevegelsens prinsipp om selvstendighet?

– Nei, for eksempel både baptistene og metodistene har generalsekretær, samtidig som de hevder å være menighetsforankrede. Det blir imidlertid problematisk dersom det kommer et vedtak som gjør at noen skal bestemme over lokalmenighetene, sier Johansen.

Andreas Hegertun er pastor i Filadelfiakirken i Oslo, og svarer følgende på spørsmål om hvorfor de mener Pinsebevegelsen trenger en ny struktur:

– Vi er alltid på jakt etter å forbedre våre strukturer, noe vi har gode samtaler om internt. Når vi endrer det, så vil vi presentere det, sier han.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke