Nyheter

Pew: En million muslimer i Norge i 2050

Andelen muslimer i Norge vil stige markant. I 2050 kan det være nær en million muslimer her i landet, ifølge ny beregning. Det er i så fall langt over tre ganger flere enn i dag.

Også i 2017 har Europa vært preget av innvandringsstrid, med store utslag i flere viktige valg. Nå kastes ny brannfakkel inn i en allerede brennhet debatt:

Amerikanske Pew Research Center presenterer i dag oppsiktsvekkende anslag over befolkningsutviklingen fram mot 2050 i 28 EU-land, samt Norge og Sveits. Rapporten ser spesifikt på muslimsk befolkningsvekst.

Andelen øker uansett

Uansett hvilken asyl- og innvandringspolitikk Norge velger framover, vil andelen muslimer her i landet øke de neste tiårene, ifølge Pew-rapporten Europe's Growing Muslim Population:

• Pew anslår at muslimer i midten av 2016 utgjorde 5,7 prosent av den norske befolkningen, rundt 300.000 personer. Det er kraftig opp fra en andel på 3,7 prosent i 2010, og Norge har passert det europeiske snittet på 4,9 prosent muslimer.

• Selv i Pew sitt laveste og helt urealsistiske scenario, der all innvandring til Norge blir stanset umiddelbart, vil andelen muslimer stige til 7,2 prosent i 2050. Grunn: Den muslimske befolkningen er 11 år yngre enn den øvrige, og fødselsraten er noe høyere (2,1 barn mot 1,8 barn).

• I et medium-scenario med full stans for alle flyktningankomster, men grønt lys for regulær innvandring (jobb, familie, studier), anslår Pew at det vil være 980.000 muslimer i Norge i 2050, en andel på 13,4 prosent.

Det nærmer seg da en firedoblet andel fra 2010, og betydelig over et Europa-snitt på 11,2 prosent i samme scenario.

LES MER: Ap stiller moské-krav

Pew: Forsiktig anslag

– Er dette anslaget konservativt, gitt at det er usannsynlig at alle flyktningankomster vil stanse?

– Ingen av våre scenarioer er ment å være spådommer, men for øyeblikket er det mest sannsynlige et slikt medium-scenario eller en noe høyere muslimsk vekst, sier assisterende forskningsdirektør Conrad Hacket ved Pew Research Center.

Han understreker at en god del av den videre utviklingen avhenger av politikken som føres og økonomisk utvikling i Europa, samt «push-faktorer» i regioner utenfor Europa.

LES MER: Vil løfte hverdagsmuslimen

Ikke-europeiske befolkning går ned

– Hva overrasket dere mest?

– Det er flere slående funn, som at Europas ikke-muslimske befolkning synker i alle scenarioene. Selv uten noen ytterligere innvandring, så forventes Europas muslimske befolkning å øke fra 4,9 prosent av befolkningen i 2016 til 7,4 prosent i 2050.

Hacket forklarer denne økningen med at muslimske kvinner i Europa i snitt føder ett barn mer enn andre europeiske kvinner, og at den muslimske befolkningen i Europa gjennomgående er 13 år yngre enn den øvrige.

LES MER: Venter flere muslimske avhoppere

Høyt anslag med flere flyktninger

Bakteppet for beregningene er en dramatisk flyktningbølge til Europa for et par år siden, hovedsakelig fra krigsherjede Syria og andre muslimske land (se fakta).

I det tredje scenarioet legger Pew til grunn en fortsatt like høy innvandring som i årene 2014 til 2016. I så fall vil 17 prosent, over 1,3 millioner, av Norges befolkning i 2050 være muslimer.

For Europa som helhet vil muslimer da utgjøre 14 prosent – tre ganger høyere enn dagens andel. Dette scenarioet baserer seg imidlertid på en ekstremt høy flyktningstrøm sammenlignet med snittet de siste tiårene.

LES MER: Åpner for bønnerom på jobb

«Jeg er syrisk muslim og ingen terrorist» lyder plakaten til jentene som i mars i fjor deltok i minnemarkering for ofrene for islamistisk terror i den belgiske hovedstaden Brussel. Foto: Peter Dejong/AP/NTB scanpix

Venter strid om tallene

Direktør Tuomas Martikainen ved det finske Institutt for migrasjon er faglig rådgiver for Pew-rapporten, men uttaler seg uavhengig av Pew. Han sier deres hovedkonklusjon om at andelen muslimer vil øke rundt om i Europa er gyldig og entydig, men forventer faglig debatt og uenighet om de konkrete anslagene.

Statistisk sentralbyrå i Norge mener Pew operer med altfor høye anslag.

LES MER: SSB skeptiske til tallene fra Pew

– Kan tallene gi ammunisjon til nasjonalistiske krefter som har motstand mot innvandring, særlig muslimsk, som kampsak?

– De kan brukes til ulike politiske formål. I den politiske diskursen forventer jeg at tallene vil bli brukt til å fremme synspunkter som er anti-islamske og anti-innvandring, sier Martikainen.

LES MER: Elever vil beholde hijaben på

Voksende motvilje

Den finske migrasjonsforskeren påpeker at dagens nasjonalistbevegelse henter sin politiske styrke fra en voksende motvilje mot innvandring og endringer knyttet til globaliseringen, som særlig har rammet de laveste sosiale lagene.

– Selv om islam og muslimer ofte spiller rollen som syndebukk i den populistiske retorikken, så er det også åpenbart at enkelte muslimske praksiser føles som et fremmedelement for mange i Europa. Slike spørsmål både kan og bør bli diskutert i offentligheten, med sikte på å finne løsninger som er politisk akseptable, sier Martikainen.

LES MER: Hijab kan ikke sammenlignes med skaut

Under flyktningkrisen i 2015 ledet høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland protester mot innvandring i Tyskland, der forbundskansler Angela Merkel i hijab ble kalt «mor mulitikulti». Foto: Jens Meyer, AP/NTB scanpix

Frykter ekstreme ideologier

Matikainen sier at det minst ønskelige perspektivet er dersom det blant store grupper muslimer får utvikle seg en sterk følelse av å stå utenfor samfunnet:

– Det kan i så fall føre til økt støtte for ekstreme ideologier.

LES MER: Økt hatkriminalitet i USA

– Hvilke tiltak er viktigst for best mulig integrering?

– Det viktigste handler om muslimers inkludering i samfunnsliv og arbeidsmarked. Muslimer er overrepresentert blant dem med lavest ferdigheter og minst utdanning, noe som skaper store utfordringer for arbeidsdeltakelse. Myndighetene kan gjøre mye, men muslimene må også selv spille en viktig rolle, sier direktør Tuomas Martikainen ved Institutt for migrasjon.

Andelen øker mer i Norge

I alle Pew sin anslag øker andelen muslimer mer i Norge enn i Europa som helhet. I det mellomste anslaget vil den muslimske befolkingen i Norge utgjøre 13,4 prosent i 2050, en 20 prosent høyere andel enn snittet i Europa.

I Sverige innebærer medium-scenarioet at hver femte innbygger i 2050 er muslim, godt over andelen både i Frankrike og Storbritannia, og nær dobbelt andel av Tyskland.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter