Nyheter

‘Personstrid med politisk ferniss i Ap’

Kommentatorer varsler ny maktkamp i ­Arbeiderpartiet. Statsviter mener partiets maktkamper tradisjonelt er ­personstridigheter med en ferniss av politisk uenighet.

I forrige uke ble det kjent at Arbeiderpartiet vraker Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson, til fordel for nestleder Trond Giske. Dette har vakt reaksjoner, både blant flere anonyme kilder fra partiet til VG, og blant Ap-politikere på Facebook. ­Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, skrev lørdag i en kommentar at «det lukter maktkamp av klassisk merke» i partiet.

VÅRT LANDS LEDER: Kjønn og makt i Ap

Politisk ferniss

– Når det kjempes om posisjoner i Arbeiderpartiet, er det som regel personstridigheter og ikke politiske interesser som ligger bak, ­mener Dag Einar Thorsen, ­førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Thorsen mener maktkampene i Arbeiderpartiet tradisjonelt blir framstilt som uenighet mellom fløyer innad i partiet, mens det egentlig handler mer om personlig egnethet og sosiale nettverk.

– Stridighetene mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg er et godt eksempel. Utad framsto det som en kamp mellom venstre- og høyrefløyen i partiet. Men noen år tidligere, under EU-kampen på begynnelsen av 1990-tallet, var ingen mer Kaptein Europa enn Jagland. ­Senere ble han til en slags tragisk helt blant EU-skeptikerne, sier Thorsen.

Han mener det ikke er noe ­tydelig mønster i hvor skillelinjene går mellom venstre- og høyre-­
sympatier i partiet.

– Hvorfor blir det da framstilt som en politisk kamp?

– Det er vel fordi en naken maktkamp mellom personer ikke tar seg så godt ut. I stedet for å fremme sitt eget kandidaturs fortreffelighet, er det bedre å konstruere politiske uenigheter og fokusere på disse i offentligheten. Så kan man heller snakke internt om hvem som tar seg best ut på TV etter at pressen har gått hjem, sier Thorsen.

LES OGSÅ: Støre angrer ikke på verdioppgjør 

Naturlige endringer

Hallvard Bakke har representert Ap på Stortinget i 20 år, og vært både handels- og kulturminister. Han ser ikke noe uvanlig i rokeringene som har vært gjort i partiet den seneste uka.

– Tvert imot ville det vært unaturlig om nestlederen ikke fikk sine ønsker innfridd. Nestlederne er valgt fordi de regnes som de beste representantene for partiet, og da bør han også få en framtredende posisjon på Stortinget, sier Bakke, som i dag er pensjonist.

Thorsen mener heller ikke det trenger å ligge noe dramatisk bak endringene.

– Det er ikke vanskelig å forestille seg at det som foregår bak lukkede dører er annerledes enn det som foregår i offentligheten, men det er ingen som har gått åpent ut og sagt at de ønsker utskiftninger i partiledelsen. Dessuten er det lange tradisjoner for at man bytter beite etter et nytt stortingsvalg, sier Thorsen.

Posisjonering

Trond Giske blir ofte omtalt som en maktpolitiker som «kjenner spillet». Thorsen tror dette bildet i stor grad kommer fra dem som har stått på motsatt side av ham i noen av maktkampene.

– Han står sterkt i hjemtraktene i Sør-Trøndelag og har også bygget seg et personlig nettverk. Dette kan i seg selv være nok for å bli stemplet som hensynsløs maktpolitiker for den som står på utsida. Helt siden han ble AUF-leder på begynnelsen av 1990-tallet har han vært glad i konfrontasjoner. Han har ikke fått posisjonene gratis, men kjempet seg til dem.

LES OGSÅ: – Utbredt idé om Ap-sammensvergelse 

Miljø og innvandring

Thorsen mener Tajik, Marthinsen og Giske ikke er særlig uenige i potensielle stridsspørsmål, som for eksempel miljø og innvandring.

– Men om det skulle blåse opp til en personstrid, så vil nok kanskje også disse profilere seg noe tydeligere. Giske har blant annet tidligere yndet å framstille seg som en venstrefløy i Ap, som strekker seg helt tilbake til EU-motstanden på 90-tallet, men har hatt en noe annen profil etter at han ble nestleder i partiet, sier Thorsen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter