Nyheter

Pepper mot Høyres sterke pils

Rusfeltets organisasjon Actis rister på hodet over alkoholfrislipp fra Høyres landsmøte. Frykter undergraving av norsk drikkepolitikk.

Ja til pils i park. Ja til sterkere øl i dagligvarebutikker. Mer kommunalt selvstyre over drikkepolitikken. Alt dette er nye forpliktelser i Høyres program – vedtatt under landsmøtet i helgen.

– Jeg er skuffet og overrasket, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, rusfeltets samarbeidsorganisasjon.

Vedtakene kommer på toppen av flere liberaliseringsgrep fra Høyre og Frp i regjeringsperioden.

– Helseminister Bent Høie har tydelig vist at han ønsker en ansvarlig alkoholpolitikk, men her går vedtakene en annen vei, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: Erna Solberg på frierferd i Kristen-Norge

Undergraving

For hittil har Høyre og Frp i regjering blant annet bidratt til flere salgsdager på Vinmonopolet, økt tax free-kvoten, tillatt gårdssalg av alkohol og myket opp reklameregler.

– Vi mener de har tatt mange små skritt som endrer retningen på norsk alkoholpolitikk vekk fra folkehelse og over til næringshensyn. Den ansvarlige alkoholpolitikken har fortsatt bred forankring, men disse forslagene er med å undergrave denne, sier Actis-generalen.

Tidligere korket

Høyres landsmøte vedtok et uventet ja til 5,5 prosents grense for alkoholstyrke i butikkenes ølhyller. Det er bare ett år siden nettopp helseministeren og Høyres helsepolitikere måtte bruke kraft for å kjempe ned et lignende fremstøt fra Venstre og Frp i Stortinget om sterkere øl i butikkhyllene.

De to partiene ville øke alkoholstyrken til 7 prosent. Da skrev Høyres Høie dette i et svarbrev til Stortingets helsekomité:

– Forslaget vil kunne undergrave Vinmonopolets rolle som alkoholpolitisk virkemiddel og siden forslaget skiller ut øl, kan det også være i strid med EØS-avtalen.

Trosset advarsel

Og det er ikke mer enn tre uker siden nettopp Høie advarte mot et høringsforslag fra den finske regjeringen om å tillate nettopp 5,5 prosents alkoholstyrke i landets butikker. I Vårt Land pekte han på at dette kunne gi flere typer «rusbrus» eller ferdigdrinker i med innblandet sprit i hyllene.

Actis-sjef Gerhardsen er også bekymret for at økt alkoholstyrke kan true Vinmonopolet:

– Sterkøl i butikk svekker Vinmonopolet som institusjon og kan bli lettere tilgjengelig også for mindreårige. Undersøkelser viser at mindreårige har lettere tilgang til alkohol enn vi gjerne tror, sier hun.

LES OGSÅ: Alle bortsett fra Frp dropper søndagsåpent

Lokale sjefer

Før avstemningene på landsmøtet hadde Høyres redaksjonskomité forsøkt å møte et knippe liberaliserende endringsforslag med et mottrekk: Gi kommunene større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder.

– Men erfaringene viser at når mer makt over alkoholpolitikken ligger i kommunestyret, så blir det et mer næringsstyrt uteliv. Vi har jo nettopp fått et nasjonalt prikkesystem for å bøte på dette, advarer Gerhardsen.

Parkpils-bom

Høyre-landsmøter har tidligere avvist forslag om å myke opp regelverket mot drikking på offentlig sted. Gerhardsen er forundret over at ja til pils i park nå får prioritet i et arbeidsprogram.

– 75 prosent av befolkningen mener det er viktig med flere alkoholfrie soner både for voksne og barn. Derfor er det trist at Høyre nå tar til orde for å fjerne nok en alkoholfri arena.

Hun mener programpunktet kan være skivebom i velgerjakten.

– Å kjempe for pils i park er sikkert en vinner i skoledebatter. Men blant velgere flest er oppslutningen om alkoholfrie soner større enn mange har trodd.

– Det skal være hyggelig for alle å ta en tur i parken, også for de som kun er der for å grille eller leke med ungene. Folk skal kunne ta med seg hele familien i parken uten å være engstelige for fulle folk, bråk og ubehageligheter, mener Gerhardsen.

Høyre: Vi undergraver ikke

Høyre-talskvinne Tone Wilhelmsen Trøen avviser sterkt at partiet undergraver ansvarlig alkoholpolitikk.

– Høyres landsmøte stemte ned en hel rekke liberaliserende ­alkoholforslag. Vin i butikk og øl i kiosker ble ikke vedtatt. Derfor er jeg ikke med på at Høyre i helgen har bidratt til å undergrave ansvarlig politikk, sier Tone Wilhelmsen Trøen i Stortingets helsekomité.

LES OGSÅ: Nordmenn sier ja til streng alkoholpolitikk – undersøkelse

En justering

Hun går dermed i rette med utsagn fra antirus-organisasjonen Actis og andre etter at Høyre vedtok ja til pils i park, øke lovlig alkoholstyrke i butikker til 5,5 prosent og større kommunal frihet i skjenkepolitikken.

– Men sier ikke Høyre nå ja til noe partiet forsøkte å stoppe i fjor: Sterkere øl i norske ­butikker?

– Den gang ville Venstre øke lovlig styrke til 7 prosent. Vårt landsmøte ville derimot bare gjøre det lovlig å handle øl som er 0,8 prosent sterkere enn i dag. Det er en justering. Selv stemte jeg mot forslaget, men er likevel ikke enig i at det er en stor endring, svarer Trøen.

KrF-reaksjon

Hun minner om at Actis i sin tid også var mot selvbetjente vinmonopol. Men nettopp disse gir ifølge Trøen stor aksept for dagens alkoholpolitikk.

KrF-talskvinne Olaug Bollestad er enig med Actis:

– I samarbeidsavtalen har Høyre og KrF vært enige om at alkoholpolitikken skal ligge fast. Vi ser nå en liberalisering i Høyre, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter