Nyheter

Paven sier nei til misjon blant jøder

Jøder trenger ikke tro på Jesus for å bli frelst, og kristne kan aldri være antisemitter, ifølge nytt dokument fra Vatikanet.

Kristnes plikt overfor jøder er primært å bekjempe antisemittisme, ikke å omvende dem til tro på Jesus.

Det slår Den katolske kirke fast i et nytt dokument som på prinsipielt grunnlag avviser å ha institusjoner som driver misjon blant jøder, melder fra internasjonale medier.

Dokumentet er ikke et læredokument, men en refleksjon over teologiske spørsmål som har vært under utvikling siden det store kirkemøtet Det andre vatikankonsil på 1960-tallet, skriver Dagen.

I dokumentet fra Vatikanets kommisjon for religiøse relasjoner med jødene, slås det fast at jøder kan bli frelst uavhengig av Jesus.

– Kallet trekkes ikke tilbake

Forholdet mellom de to religionene beskrives gjennom at de har felles opphav. Dokumentet som ble presentert torsdag, slår også fast at Gud aldri har opphevet sin pakt med det jødiske folk.

«Selv om jøder ikke kan tro på Jesus som verdens frelser, har de del i frelsen, fordi Guds gaver og kall ikke kan trekkes tilbake», heter det.

Kirken må derfor se på misjon blant jøder på en annen måte enn den ser på misjon blant andre religioner og livssyn.

LES OGSÅ: Syv religiøse initiativer for klimarettferdighet

I dokumentet siteres pave Frans' gjentatte utsagn om at en kristen aldri kan være antisemitt, særlig på grunn av kristendommens jødiske røtter.

Tvert imot har kristne plikt til å gjøre alt for å motvirke antisemittiske tendenser.

– Gå varsomt fram

«Det er enkelt å forstå at såkalt misjon overfor jøder er et svært følsomt tema for jødene, fordi det i deres egne øyne handler om deres eksistens som et jødisk folk», heter det i dokumentet.

«Helt konkret» betyr dette at Den katolske kirke verken driver eller støtter institusjonell misjon direkte rettet mot jøder, slås det fast, samtidig som «kristne likevel er kalt til å bære vitnesbyrdet om sin tro på Jesus Kristus også for jøder».

LES OGSÅ: Paven til Afrika for å bygge bro mellom kristne og muslimer

Det understrekes imidlertid at dette må gjøres på en følsom måte der man anerkjenner at «jøder er bærere av Guds ord». Særlig sett i lys av holocaust er det viktig å gå varsomt fram, understreker dokumentet fra Vatikanet.

– Ikke overrasket over signalene

Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann i Den Norske Israelsmisjon sier til Dagen at han ikke er overrasket over signalene.

– Jeg har hørt liknende uttalt tidligere. Men jeg er uenig i argumentasjonen, sier Heitmann, som tar forbehold om at man kan legge forskjellige ting i begrepet «omvendelse».

– Det har vært mange positive utviklingstrekk i Den katolske kirkes holdning til jødefolket. Ikke minst har man tatt oppgjør med sin antijudaistiske tradisjon. Men faren er at man havner i motsatt grøft slik at man nedtoner evangeliets relevans for det jødiske folk. Er det ikke relevant for jødene, er det heller ikke relevant for oss andre, sier generalsekretæren til Dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter