Da pave Frans i juni slapp sin såkalte encyklia «Laudato Si», var det første gang et slikt dokument i sin helhet var viet klimaspørsmålet. En encyklia er «det mest høytidelige uttrykk for pavens universelle læreembede» ifølge katolsk.no.
– Den katolske kirke i Norge er glade for at Frans har dedikert en encyklika til klimaspørsmålet, et tema vi lenge har vært opptatt av, og jobbet med i økumeniske og interreligiøse sammenhenger – både nasjonalt og internasjonalt, uttalte samfunnskontakt i Oslo katolske bispedømme, Ingrid Rosendorf Joys, til bispedømmets hjemmeside.
LES MER: Norske biskoper begeistret for pavens klimabrev
– Stiller seg på miljøbevegelsens side
– Pave Frans stiller seg her på miljøbevegelsens side når han slår fast at klimaendringene hovedsakelig er menneskeskapte, og at det er en reell klimakrise. Vi håper at encyklikaen gir et nødvendig løft og etisk inspirasjon til arbeidet for en ny, internasjonal avtale som skal inngås under klimatoppmøtet i Paris i desember, fortsatte Joys.
En undersøkelse gjennomført av The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research og Yale University i juli, viser imidlertid at bare 40 prosent av alle amerikanske katolikker har fått med seg pavens klimaopprop. Blant amerikanere generelt har færre enn 1 av 3 registrert dokumentet.
LES MER: Dårlige dager for klimaskeptikere
– Handler ikke om religion
– Undersøkelsen viser at pavens budskap om global oppvarming ikke har slått gjennom blant majoriteten av amerikanske katolikker, sier Trevor Tompson i The AP-NORC Center ifølge EurekAlert.
Både blant katolikker og andre amerikanere er det et tydelig som flertall som synes det er greit at paven involverer seg i klimakampen. 3 av 4 mener imidlertid at global oppvarming primært er et vitenskapelig spørsmål, og at det ikke handler om rettferdighet, fattigdom eller religion.