Nyheter

Palestinerne saksøker Storbritannia

Den palestinske autoriteten vil saksøke Storbritannia for å ha åpnet for et jødisk hjemland i Palestina for 99 år siden.

På toppmøtet i den arabiske liga forrige uke annonserte den palestinske utenriksministeren Riad Malki at hans regjering vil saksøke Storbritannia for Balfour-erklæringen fra 1917.

Den britiske utenriksministeren Lord James Arthur Balfour skrev i 1917 en eklæring om at hans regjering var positiv til å etablere et nasjonalt hjem i Palestina for jødene. Denne erklæringen ble lagt til grunn da Folkeforbundet i 1919 ga Storbritannia mandat til å styre Palestina.

LES OGSÅ: Israelerne har vunnet – palestinerne har tapt

Fordømt

– Denne fordømte erklæringen og iverksettelsen av den under det britiske mandatet er grunnen til ulykken som rammet det palestinske folket, som ble nektet å leve i sitt hjemland, sa Malki. Han sa ikke noe om hvor palestinerne har tenkt å reise saken. Men FN ga i 2012 Palestina medlemskap i flere internasjonale domstoler.

Den israelske reaksjonen har vært at dette viser at palestinernes snakk om fred mangler troverdighet.

LES OGSÅ: Frykter jødiske ekstremister igjen vil angripe homoparade i Jerusalem

Delegitimere

– Målet med dette er bare å delegitimere Israel, sa den israelske sikkerhetsministeren Gilad Erdan i en pressemelding. Han påpekte at en sak mot opprettelsen av et jødisk hjemland betyr at palestinerne krever hele landet, ikke bare Vestbredden og Gaza.

Det arabiske toppmøtet tok ikke stilling til saken. Derimot uttrykte de sin støtte til det franske fredsinitiativet, som bygger på tostatsløsningen

Utenriksminister Malki ba også de arabiske land om å avstå fra sikkerhetssamarbeid med Israel. Forrige uke var en saudiarabisk toppdelegasjon i Israel for å diskutere nettopp det.

ANALYSE: Israel og Egypt er bedre venner enn på lenge

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter