Nyheter

Palestinere ut mot Norge

Mer enn 60 palestinske organisasjoner fordømmer Norge, etter at utenriksminister Børge Brende besluttet å kutte norsk pengestøtte til kvinnesenter oppkalt etter terrorist.

« Vi er sterkt imot betingelser for pengestøtte, særlig når de truer palestinernes rett til å motstå utenlandsk dominans, utnyttelse, undertrykkelse og okkupasjon med de midler som er tillatt i henhold til folkeretten. Utenriksminister Børge Brendes uttalelse er en tydelig kriminalisering av lovlig palestinsk motstand.»

Det skriver den palestinske paraplyorganisasjonen PNGO på sine hjemmesider.

Nettverket representerer mer enn 60 palestinske organisasjoner som jobber med spørsmål knyttet til demokrati og menneskerettigheter, kvinner og barn og kultur og forskning. Nå går organisasjonene sammen om å fordømme norsk bistandspolitikk.

Omstridt kvinnesenter

I forrige måned ble UD gjort kjent med at norske bistandskroner har gått til et palestinsk kvinnesenter på Vestbredden, som har blitt oppkalt etter terroristen Dalal Mughrabi.

Dalal Mughrabi var 19 år da hun ledet det dødeligste angrepet i Israels historie, også kalt kystvei-massakren. 11. mars 1978 kom hun og en gruppe PLO-soldater sjøveien fra Libanon til stranda mellom Haifa og Tel Aviv. De drepte en amerikansk fotojournalist, angrep en buss, kapret en annen og drepte 37 sivile, og over 70 ble såret. Hun og åtte andre terrorister ble også drept.

– Uakseptabelt

Senteret som er oppkalt etter henne har mottatt bistandsmidler fra Norge via den palestinske valgkommisjonen og UN Women for å fremme kvinners deltakelse i valg.

Da ble kjent med at senteret bærer navnet til Mughrabi, ba utenriksminister Børge Brende ba om å få tilbakebetalt bistandskronene som har gått til organisasjonen. Han ba også om at man fjernet den norske logoen fra senteret.

– Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger. Dette er noe Norge ikke aksepterer å bli assosiert med, og det er uholdbart at norske bistandsmidler går til slike formål, sier Brende på UDs hjemmesider.

LES OGSÅ: Familievold rammer palestinske kvinner hardt

– Frihetskjemper

PNGO mener på sin side palestinere ikke glorifiserer terror.

– Det er forskjell på frihetskjempere og terrorister, skriver nettverket i uttalelsen.

Da Vårt Land omtalte Brendes støttekutt i forrige måned, forklarte Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad til avisa at Mughrabi blir sett på som en som ofret seg for Palestina:

– De fleste vil se på henne og de andre som helter. På palestinsk side har ikke fokuset vært på israelske offer, men på egne offer og offervilje. Geriljasoldatene ble deres symbol på en rettferdig kamp.

– Ingen kommentar

Vårt Land har gjort UD kjent med at PNGO fordømmer Norges avgjørelse om å kutte støtten til kvinnesenteret. På spørsmål om hvordan departementet reagerer på kritikken, svarer kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg at det er «totalt uakseptabelt at norsk bistand knyttes til terrorhandlinger mot sivile.»

– Vi ba derfor om omgående tilbakebetaling og at plaketten som henviser til Norge tas ned. At PNGO fordømmer Norge for å trekke finansiering av et senter som ble oppkalt etter en person som har begått terrorhandlinger mot sivile, fortjener ingen kommentar, skriver Solberg i en e-post.

LES OGSÅ: Palestina kunne hatt det dobbelte å leve av

Kinkig. Nils Butenschøn, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, mener Norge nå står i en kinkig situasjon som potensielt sett kan ha negativ innflytelse på palestinernes forhold til Norge.

– Norge har hatt rollen som fasilitator mellom PLO og Israel. Hvis Norge er opptatt av å videreføre denne rollen, må man trå forsiktig, også i forhold til palestinerne sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter