Nyheter

‘Palestina-bistanden tjener okkupanten’

Den israelske fredsaktivisten Yahav Zohar advarer mot Norges bistand til Palestina. – Dere bidrar til å opprettholde okkupasjonen, sier han. – Alternativet er uklokt, mener Israel-kommentator.

– Det har gått mer enn 20 år siden Oslo-avtalen og nesten alle målinger viser at palestinerne får det verre. Likevel fortsetter Norge å pumpe millioner inn i systemet vi kaller «de palestinske selvstyremyndighetene». Det er på tide å revurdere om bistanden virker, sier den norgesaktuelle, israelske fredsaktivisten Yahav Zohar.

Zohar er aktiv i den israelsk-palestinske fredsbevegelsen Combatants for Peace, som jobber for en ikke-voldelig løsning for Israel og Palestina. I tillegg er han frivillig i organisasjonen Rabbinere for menneskerettigheter, som blant annet ser til at palestinske bønder på Vestbredden får gjort arbeidet sitt uten å bli utsatt for diskriminering.

Fredsengasjementet har dessuten ført til en jobb som alternativ turistguide. Målet er å verken gi den «israelske» eller «palestinske» versjonen av situasjonen, men vise tilreisende den komplekse virkeligheten.

LES OGSÅ: Norsk kutt til kvinnesenter opprører palestinere

Kritisk til norsk bistand

Zohar er invitert til Norge av Uranienborg menighet i Oslo i samarbeid den kristne, frivillige hjelpeorganisasjonen Godgave.no.

I morgen holder han foredrag under Midtøstenforum på Nasjonalbiblioteket i Oslo sammen med NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Her snakker de om hvilken rolle det internasjonale samfunnet bør spille i konflikten.

Zohar understreker at han ikke er her for å belære Norge. Men som en som har levd tett på konflikten hele sitt liv, kan han bidra med sine perspektiver.

Selv mener han det er på tide for Norge å stille ett kritisk spørsmål til egen Palestina-bistand: Er det riktig å gi penger til de palestinske selvstyremyndighetene?

– Selvstyremyndighetene er delvis skapt her i Norge, og var ment å fungere som et midlertidig system, inntil man hadde opprettet en selvstendig palestinsk stat. I stedet har det utviklet seg til et merkelig og bistandsavhengig organ som er med på å opprettholde okkupasjonen, sier Zohar.

LES OGSÅ: Mer vold fra jødiske ekstremister

Okkupasjon

Den palestinske selvstyremyndigheten ble opprettet med Oslo-avtalen fra 1993. Den var ment å ha midlertidig status, og skulle erstattes med en formell regjering når en endelige fredsavtale var underskrevet. Men alle fredsforsøk har havarert og noen palestinsk stat er enda ikke opprettet.

Siden har norsk bistand i stor grad gått til palestinske selvstyremyndigheter. I fjor gikk mer 65 prosent av det totale Palestina-bistanden på mer enn 572 millioner kroner til nettopp hit.

– Disse pengene går blant annet til å finansiere palestinsk politi og etterretning, som er et svært stort organ sammenlignet med befolkningstallet. De samarbeider tett med det israelske militæret om å opprettholde ro og orden i en befolkning som ikke er fornøyde med sin politiske, økonomiske eller sosiale situasjon, sier Zohar.

– Hvorfor er det et problem?

– Det er i praksis den israelske hæren som kontrollerer Vestbredden og sikkerhetspolitikken skjer på Israels premisser. På den måten kan Israel fortsette å være en okkupasjonsmakt på Vestbredden.

Stopper IS

Den norsk-jødiske bloggeren og Israel-kommentator Leif Knutsen er derimot uenig i Zohars analyse av sikkerhetssamarbeidet på Vestbredden.

– Om det er noe positivt igjen av Oslo-avtalen så er det nettopp sikkerhetssamarbeidet mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene. Sammen er de i stand til å stoppe terrorvirksomhet. En av grunnene til at IS aldri har fått fotfeste på Vestbredden er på grunn av dette samarbeidet, sier Knutsen.

– Er det urettferdig at sikkerhetspolitikken på Vestbredden føres av en okkupasjonsmakt?

– Uten samarbeidet ville det vært mange flere sjekkpunkter og mye høyere gjerder. Israel har utvilsomt egne sikkerhetsbehov som de setter over alt annet, men jeg ser ikke at det er til palestinernes ulempe.

LES OGSÅ: Avdekker betent sannhet om vold mot jøder

Kollaps

Zohar på sin side mener bistanden til selvstyremyndighetene må opphøre og at man heller bør bruke penger på humanitær bistand.

– Norge har som mål å bidra til en tostatsløsning. Tror du det er mulig kun gjennom nødhjelp?

– Dersom man slutter å gi bistand til selvstyremyndigheten, vil den kollapse. Det vil antakelig føre til et palestinsk opprør. Det igjen vil legge press på Israel til å ta et valg: Enten overta finansieringen av den offentlige sektoren på Vestbredden og gi palestinerne statsborgerskap i Israel - eller trekke seg ut.

– Det du foreslår er kontroversielt..?

– Israel må bli tvunget til å velge. Men det er viktig at presset fra det internasjonale samfunnet ikke signaliserer at man er i mot Israel – man er i mot situasjonen slik den er nå.

– Kan bli borgerkrig

Knutsen har derimot liten tro på at forslaget til Zohar er fruktbart.

– Det jeg hører han foreslår er å akselerere en krise, og så på mystisk vis tro man vet hvordan krisen vil løse seg. Vil virkelig fremtiden bli bedre for palestinerne dersom en slik krise oppstår, spør Knutsen.

Han kaller forslaget om å skape en kollaps i den palestinske administrasjonen for «radikalt».

– Det palestinerne har greid å bygge opp av et sivilt samfunn vil forvinne helt. Jeg har liten tro på at det vil føre til en «palestinsk vår» der folket går sammen om å skape et demokrati. Det er mer sannsynlig at det vil føre til en borgerkrig, sier Knutsen.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter