Nyheter

På vei mot én ekteskapsliturgi

Den lutherske folkekirken i Sverige er på vei mot én felles vigselsliturgi for alle som vil gifte seg i kirken.

– I 2009 innførte Svenska kyrkan en ny vigselsliturgi for likekjønnede, i tillegg til «den gamle» vigselsliturgien for heterofile par fra 1986. Fra 2012 har det vært åpning for at forsøksmenigheter kunne bruke en felles liturgi for både likekjønnede og ikke-likekjønnede. Nå har alle menighetene mulighet til å la alle par bruke denne nye liturgien, forteller presten og forskeren Boel Høssjer Sundman til Vårt Land.

Hun arbeider i Svenska kyrkans nasjonale hovedkontor i Uppsala, med liturgirevisjon som hovedarbeidsfelt.

Alternative bibelvers

Sundman regner med at det svenske Kirkemøtet i 2017 vil vedta at det heretter skal være én felles vigselsliturgi, men med ulike alternative formuleringer og bibelvers ut ifra parenes individuelle situasjon.

– Den nye liturgien som ble utarbeidet i 2012 er blitt meget populær også blant heterofile par. Den eldre liturgien oppleves av mange som særlig innrettet mot yngre par. Men alder, bakgrunn og livserfaringer er svært forskjellige for mange som gifter seg i dag. Og mange par, uavhengig av seksuell orientering, foretrekker det nye liturgialternativet, forteller Boel Høssjer Sundman.

LES MER: Disse prestene vil nekte å vie homofile

Kjønnsnøytral liturgi

Hun anslår at 30 prosent av de som nå gifter seg i Svenska kyrkan har tatt i bruk den nye liturgien, som i praksis dermed er blitt kjønnsnøytral.

– Hvor mye debatt har endringen av vigselsliturgien skapt i Svenska kyrkan?

– Det har vært overveldende positiv respons på den felles liturgien og muligheten for at alle par skal kunne benytte denne. I de fleste menighetene er dette ukomplisert og et ikke-kontroversielt tema, svarer Sundman.

LES MER: Prest melder seg ut etter vigselsvedtak

Fikk gjennomslag på Kirkemøtet

I Den norske kirke har det vært stor uenighet. Utgangsposisjonen til ledere i organisasjonen Åpen folkekirke var at det burde være bare én ekteskapsliturgi for alle par. Men siden Bispemøtet i høst gjorde det til et avgjørende premiss at det måtte komme én ny, likeverdig liturgi i tillegg til den nåværende for heterofile par, ble dette løsningen. Åpen folkekirke fikk imidlertid på Kirkemøtet for en måned siden gjennomslag for at den nye liturgien skal kunne brukes av både likekjønnede og ikke-likekjønnede par.

Mange har spådd at ordningen med to liturgier bare blir en overgang, og at Den norske kirke ender opp med én felles liturgi, slik tilfellet allerede er i den lutherske kirke på Island og snart i Svenska kyrkan.

Den norske kirkes nemnd for gudstjenesteliv skal allerede på sitt møte 13. mai følge opp Kirkemøtets vedtak og utarbeide forslag til en ny vigselsliturgi som skal kunne brukes av både likekjønnede og ikke-likekjønnede.

HELGE SIMONNES: «Kulturministeren må ikke bruke pisk i denne saken»

– Trykk i en retning

– Jeg registrerer at det i noen av våre nordiske søsterkirker er et trykk i retning av én liturgi for alle. Det kan virke som om det er en tendens til at også heterofile begrunner sin ekteskapsforståelse på en ny måte, og ikke tar utgangspunkt i kjønnspolariteten, bemerker Hege Elisabeth Fagermoen, lederen i Nemnd for gudstjenesteliv.

Men hun understreker at bestillingen nemnda har fått bygger på Kirkemøtets vedtak.

– Den norske kirke skal ha to likeverdige liturger. Det er det arbeidet vi nå holder på med, sier Fagermoen til Vårt Land.

Hun leder Kirkerådets fagnemnd for liturgisaker. Denne bredt sammensatte, faste teologiske nemnda utreder liturgisaker og utarbeider forslag til liturgiske ordninger i Den norske kirke.

Det er Kirkemøtet januar 2017 som skal vedta den nye vigselsliturgien som vil gi grønt lys for at også homofile og lesbiske kan gifte seg i Den norske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter