Nyheter

På såre føtter i håp om et bedre samfunn

Utrustet med to par sko har Knut Refsdal begynt sin vandring mellom Oslo og Trondheim.

– Vi vil formidle budskapet om at tros- og livssynssamfunn kan være konstruktive bidragsytere i samfunnet, bygge felles verdier og tar avstand fra voldelig ekstremisme, fiendebilder og hatytringer, sier Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Og hvis du skulle sagt det på en folkelig måte?

– Vi vil bedre relasjonene enda mer mellom tros- og livssynssamfunn og se hvordan vi kan gjøre lokalsamfunnene bedre å bo i.

Hjelper det å gå?

– Det hjelper på relasjonene mellom personer som tilhører ulike tros- og livssynssamfunn. Jeg skal gå hele veien, men på de ulike etappene har jeg med meg forskjellige representanter, i tillegg til personer fra politi og skolevesen.

Hvorfor skal du gå hele veien?

– Det er en drøm jeg har hatt. Det er noe fascinerende å være underveis, møte folk, oppleve, se kulturlandskap, være innom kirker og andre severdigheter. Det blir en vandring i norsk kultur- og kirkehistorie.

LES OGSÅ: Unge talenter får prøve orgelkrakken i Nidarosdomen

Hva har vært de beste samtalene så langt?

– Da jeg gikk med Sigmund Kristoffersen (Pinsebevegelsen) og Senaid Kobilica (Islamsk Råd Norge). Det er noe med å gå sammen, bli slitne sammen, bli sultne sammen og trenge hvile sammen. Da faller etikettene bort og vi blir medmennesker. Det var en fin opplevelse.

Fant dere noen løsning på bedre lokalsamfunn og hindre ekstremisme?

– Jeg kan ikke si at vi fant en løsning. Men i et forebyggende perspektiv har det en verdi at ledere fra ulike tros- og livssynssamfunn blir kjent og bygger ned stereotypiske forestilinger.

Hvilke stereotypiske forestillinger har du?

– Ja, si det. Vi har alle stereotypiske forestillinger om andre. Det var fint å oppleve at vi har mye til felles, at vi kan ha det gøy og også spøke med imamer. Det er ikke noe konkurranseforhold mellom oss. Vi kan være venner og samarbeide som konstruktive bidragsytere for gode lokalsamfunn.

LES OGSÅ: Nå kan du reise i Sigurd Jorsalfars fotspor

Hva har dere til felles?

– Vi er medmennesker alle sammen. Vi har samme grunnleggende behov for trygghet, tilhørighet og det å bidra med noe meningsfullt. Vi ønsker alle at Norge skal være et godt samfunn å leve i for alle.

Hvilke stereotypiske forestillinger tenker du at imamen hadde om deg?

– Det kan være at jeg som norsk, kristen og prest i en kirke ikke er så veldig interessert i å ha kontakt med muslimer eller folk fra andre land. Han var litt skeptisk på hva denne vandringen skulle være, men sa i ettertid at det var en flott opplevelse, som gav innblikk i moderne pilegrimsvandring.

Hva kjennetegner en moderne pilegrimsvandrer?

– I gamle dager søkte man helbredelse eller skulle gjøre bot. Nå er perspektivet mer vandringen underveis. For meg er ikke målet Nidarosdomen, men målet er å være underveis.

LES OGSÅ: – Kirkehistorien er blitt salgsvare

Hva har vært det beste?

– Vandringen med oss tre. Vi kjente hverandre ikke så godt fra før, men gav hverandre en god klem da vi skiltes.

Og det verste?

– Utfordringen er såre føtter. Formen er grei nok, men når du går mer enn to mil hver dag i mer enn en måned, så er såre føtter en utfordring.

Har du med mange par sko?

– To par. Jeg bærer med meg alt, så det er begrenset hva du kan ta med deg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter