Nyheter

Overlater verre klode

Mye var galt i verden da Ban Ki-moon overtok lederjobben i FN for 10 år siden. Ved endt vakt er de globale konfliktene og problemene blitt enda større og verre.

Den sørkoreanske toppdiplomaten gikk ikke til topps i FN fordi­ han var kjent som en tøff og handlekraftig mann med sterke­ meninger. Valget til general­sekretær i FN må skje med medlemsstatenes og ikke minst ­vetomaktenes velsignelse, og den ukarismatiske Ban Ki-moon var passe rund i kantene og medgjørlig til å få jobben.

Guterres overtar

Nå har han hatt sine siste arbeidsager i FN-bygningen, før den langt mer politisk profilerte Antonio Guterres overtar ved årsskiftet. Forventningene er atskillig større til den handlekraftige portugiseren enn de var til anonyme Ki-moon i 2007, men Guterres overtar ­ledelsen i verdensorganisasjonen i en tid da det globale konfliktbildet er verre enn på lenge.

Riktig nok var problemene store i Midtøsten også for 10 år siden, men det var i ferd med å roe seg i Irak etter flere års ­etnisk krig i kjølvannet av den USA-­ledete invasjonen i 2003. Når 2017 ringer inn er det med et Midtøsten i brann, og der det også langt utenfor regionen tegner seg et bilde av konflikt og terrortrussel, drevet fram ikke minst av ekstreme islamister.

LES OGSÅ: Trump: FN-resolusjon vil forvanske fredsforhandlinger

Usynlig

Ban Ki-moon har slitt med et grått, nærmest usynlig image. Stort sett har han på et dårlig engelsk holdt seg til ferdigskrevne manus. I langt mindre grad enn forgjengeren Kofi ­Annan har han klart å framstå som et moralsk tyngdepunkt, og heller ikke som noen effektiv ­administrator. Der Annan protesterte tydelig mot USAs ­intervensjon i Irak i 2003, tok det langt tid før Ki-moon tok bladet fra munnen mot Russlands ødeleggende bidrag i Syria-konflikten.

Særlig i første femårsperiode­ var sørkoreaneren svak. Det startet med en stor tabbe da han etter hengningen av Saddam Hussein 30. januar 2006, på første dag på jobb som FN-toppsjef, presterte å si at det må være opp til det enkelte land å avgjøre om man skal praktisere­ dødsstraff eller ei. Det var et eklatant brudd med innholdet i FNs menneskerettserklæring.

SPALTIST: Vil Trump og Guterres bli et radarpar?

Iran og Israel

Heldig var det heller ikke å gratulere Irans president Mahmoud Ahmadinejad med valgseieren i 2009, etter et valg som brøt enhver demokratisk standard og som endte i blodige protester, uten hørbar kritikk fra Ki-moon.

I den palestinsk-israelske konflikten har sørkoreaneren vært relativt tydelig i sin refs av israelsk bisettingspolitikk og andre forhold, men retorikken har ikke ført til konkrete skritt som kunne fremmet en forhandlingsløsning.

I enkelte afrikanske konflikter­ har Ki-moon vært mer direkte og handlekraftig, som da han ba om å få sendt inn FN-styrker 
til ­Elfenbenskysten under den voldsomme, politiske konflikten der i 2011. Samtidig har han måttet slite med stadige skandaler nettopp i FNs fredsbevarende styrker på dette kontinentet, der det er dokumentert en rekke tilfeller av voldtekter og andre overgrep begått av FN-soldater.

LES OGSÅ: Den nye FN-sjefen er katolsk sosialist

Begrenset effekt

FN og verdensorganisasjonens toppsjef kan uansett ikke framstå som så veldig mye bedre og effektive enn hva medlemsstatene tillater, og Ki-moon har ledet verdensorganisasjonen i en periode med betydelig polarisering og maktkamp mellom stormaktene.

Under sin siste FN-generalforsamling i høst var det da også en særdeles frustrert FN-sjef som beklaget hvordan han «igjen og igjen har sett avgjørende handlinger og gode ideer bli blokkert i Sikkerhetsrådet, blokkert i generalforsamlingen, blokkert i budsjettprosessen i nedrustningskonferansen og andre steder».

Suksesser

Når Ban Ki-moon går av borde og muligens posisjonerer seg til presidentkamp i hjemlandet, står han ikke helt uten triumfer fra FN-jobben:

Han drev fram FNs ambisiøse bærekraftsmål, bidro til klimaavtalen i Paris og har vært en forkjemper for seksuelle minoriteters rettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter