Nyheter

Os kommune forbyr tigging

Høyre-kommune vedtar tiggerforbud

– Politivedtektene blir endret. Det blir ganske enkelt forbudt å tigge i Os kommune, sier ordfører Marie E. L. Bruarøy (H) til Vårt Land.

Saken kommer opp i formannskapet i Hordalands-kommunen neste uke, og i slutten av mai vedtar kommunestyret forbudet. Høyre-ordføreren sier de har et solid flertall for innstrammingen.

– Hva med politiet, vil de prioritere å håndheve forbudet?

– Ja, politiet har allerede bortvist personer som drev særlig aggressiv tigging i Os. I kommunen er det ingen som trenger å tigge. De som tigger her kommer fra Bergen. 10-12 stykker kommer daglig i en liten buss, så det hele er godt organisert.

Forbudt i Sola

Tirsdag fikk Høyre, som har ordføreren, og Fremskrittspartiet gjennomslag for sitt forslag om å forby tigging i Sola kommune i Rogaland.

Vedtaket ble fattet i formannskapsmøtet, på bekostning av et alternativt forslag fra Venstre, KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet om å bruke de eksisterende virkemidlene i lovverket til å få bukt med aggressiv og plagsom tigging.

Ikke samordning

– Snakker Høyres ordførere sammen om å innføre forbud, Os-ordfører Bruarøy?

– Nei, forbudet i Os ble forberedt før NRKs dokumentar, og Høyre-ordførere driver ikke med samordning i denne saken.

I en annen Høyre-styrt kommune, Kristiansand, sier et flertall av innbyggerne ja til tiggeforbud. 52 prosent er for et forbud, viser en meningsmåling Fædrelandsvennen har fått utført.

Blå vilje

Etter at NRK viste dokumentaren om tiggere som var involvert i kriminell virksomhet i Bergen, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til NRK at Høyre fortsatt ønsker et forbud mot tigging.

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skrev følgende på Facebook:

– Nå må det bli slutt på naiviteten som har preget landet vårt altfor lenge. Frp i regjering foreslo tiggeforbud i 2015. Da sa Senterpartiet nei, og sikret dermed flertall for naiviteten. Nå håper jeg de innser realitetene, og er med på å forby tigging en gang for alle.

Løsgjengerloven ble innført i 1907 og forbød tigging. I 2005 ble den opphevet av Stortinget. I 2014 sa lovgiverne ja til kommunale tiggeforbud.

Étt forbud

Fram til i vår var det bare Lillesand kommune i Aust-Agder som hadde et lokalt forbud mot tigging.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter