Politikk

Orket ikke flere trusler

Senterpartiets Sandra Borch forlot rikspolitikken etter år med hets og trusler. – Det meste har gått på utseendet, sier politikeren.

– Én ting er når folk truer meg. Det er noe helt annet når de sender drapstrusler direkte til familie og venner, sier Sandra Borch. I 2013 valgte hun ikke å stille til gjenvalg som leder for Senterungdommen, mye på grunn av hets, trusler og hatytringer som bygget seg opp over tid.

– Når det gikk ut over familien og vennene mine, var valget enkelt. Jeg trengte en pause fra rikspolitikken, sier Borch.

Nå jobber hun som jurist i Tromsø, og er valgt inn som fylkestings- og kommunestyrerepresentant for Senterpartiet. Med mindre eksponering i rikspressen, har truslene blitt færre. Likevel får hun fortsatt en del grove kommentarer og telefoner hun gjerne skulle vært foruten.

LES MER: Orker ikke anmelde hatytringer

Kommenterer utseendet

– Jeg var tidlig ute med å fremme forslag om å melde Norge ut av EØS og Schengen-samarbeidet. Da var det heftig i kommentarfeltene. Rovdyrdebatten er også noe som vekker sterke følelser hos folk, så mange av kommentarene har kommet i forbindelse med den, sier Borch, som understreker at hetserne ikke virker interessert i å kommentere selve sakene.

– Det går bare på meg som person, og det meste har gått på utseendet, sier hun.

Politikeren er kortvokst, og har opplevd mye mobbing gjennom oppveksten. Høyden er blant tingene hun får flest kommentarer om.

– Jeg er ikke A4, så de har noe å «ta meg på» når det gjelder utseendet. Det er nok lettere å finne sjikanerende ting å kommentere når de man vil «ta» ikke ser ut som alle andre. Man er nok ekstra utsatt som handikappet og kvinne, sier Borch.

Hun har snakket med mannlige kolleger som ikke mottar trusler i like stor grad som kvinnelige politikere, og påpeker at det ofte er menn som står bak de grove kommentarene.

LES MER: Mange opplever hets

Forebygging. Ifølge Borch har det blitt lettere å hetse politikere og andre etter at sosiale medier ble allemannseie.

– Folk føler seg nok tøffere når de kan være anonyme på nett. Man har ikke de samme grensene som når man møter andre ansikt til ansikt.

For å forebygge den stadig økende politikerhetsen, mener Borch at foreldre og skolen bør bli flinkere til å følge med på hva unge gjør på sosiale medier.

– Vi må ta et tak, alle sammen. Alle bør si fra når de ser noe i kommentarfeltene som går over streken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk