Nyheter

Ønskeliste til ny FN-sjef

Lederne i norske frivillige ­organisasjoner mener António Guterres får en ­ekstremt krevende oppgave. De har klare råd til den påtroppende FN-sjefen.

Fra nyttår overtar portugiseren António Guterres som generalsekretær i FN. Han er en troende katolikk på venstresiden, med et varmt hjerte for verdens mest utsatte.

Guterres har et brennende engasjement for flyktninger. Det trengs i en tid der 65 millioner mennesker er drevet på flukt, og der klimaendringer tvinger millioner fra sine hjem hvert år. Hans suksess avhenger av å få verdens ledere til å dra i samme retning og finne politiske løsninger på kriser og konflikter verden over. Samtidig må han sørge for livreddende hjelp til de rammede.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen



Nina Jensen <h5>FOTO: Ole Gunnar Onsøien.<h5>
FOTO: Ole Gunnar Onsøien.
( )

FOTO: Ole Gunnar Onsøien.

Guterres­ har en enorm oppgave foran seg. Verden står midt oppi farlige klimaendringer og masseutryddelse av naturmangfold. Krig og konflikt gjør oppgaven enda vanskeligere. Verdenssamfunnet vedtok i 2015 bære­kraftmål- ene som skal sikre en utvikling som ikke går på bekostning av planetens ­tåleevne, og Paris-avtalen som skal stoppe klimaendringene. Guterres er en dyktig politiker og diplomat som jeg tror kommer til å følge opp og være en pådriver i den historiske innsatsen for planeten som verden nå står overfor.

Nina Jensen, generalsekretær i WWF

FILMANMELDELSE: Innbyggerne på Lampedusa lever av det samme havet som flyktningene dør i

<h5>FOTO: Håkon Mosvold Larsen.<h5>
FOTO: Håkon Mosvold Larsen.
( )

FOTO: Håkon Mosvold Larsen.

Jeg håper at Guterres markerer FN som den kraftfulle, globale aktøren vi trenger i en tid med økende polarisering. Samtidig må han holde fast på at vi setter mennesket i sentrum i FNs arbeid. Som FN-leder må Guterres anerkjenne den viktige rollen religiøse aktører har i de fleste samfunn verden over. Han må sikre at FN-systemet forholder seg konstruktivt til disse, og gi lokale og nasjonale aktører en mye større plass i det humanitære arbeidet, noe hans forgjenger var pådriver for.

Anne-Marie Helland, general­sekretær Kirkens Nødhjelp


LES OGSÅ: Tømmingen av «Jungelen» i Calais har begynt

<h5>Pressefoto.<h5>
Pressefoto.
( )

Pressefoto.

Jeg har forhåpninger om at Guterres vil bli en samlende leder som bidrar til politiske løsninger for å møte de store humanitære utfordringer verden står overfor. Økt prioritering av klimaendringene og konsekvensene av disse er avgjørende for å nå målet om å utrydde sult innen 2030. Jeg håper han vil få gjennomslagskraft til å sørge for at bærekraftsmålene blir nådd og at klimaavtalen blir implementert.

Martha Rubiano Skretteberg, ­generalsekretær i Caritas Norge


<h5>FOTO: Vegard Grøtt Wivestad/NTB Scanpix.<h5>
FOTO: Vegard Grøtt Wivestad/NTB Scanpix.
( )

FOTO: Vegard Grøtt Wivestad/NTB Scanpix.

Jeg er veldig glad for at FNs nye leder har sagt at hans viktigste jobb vil være å jobbe for verdens mest sårbare. Ikke minst må vi sikre at de aller mest sårbare barna overlever, lærer og er trygge. Da må verdenssamfunnet ta mer aktive grep for å få bukt med systematisk diskriminering som gjør at noen grupper barn faller utenfor. Guterres signaliserer at han vil jobbe for en mye bedre ansvarsfordeling mellom statene for barn på flukt, og jeg håper han vil kjempe for styrking av internasjonale normer og standarder i en tid der disse trues.

Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter