Religion

Omskjærings-strid i Frp

Frp kan bli første parti som vedtar et forbud mot rituell omskjæring av guttebarn. Toppene i landsstyret anbefaler et ja.

Venstre-landsmøtet stemte ned et slikt forslag – og i SV ble et forslag om omskjæringsforbud trukket ved landsmøtets start.

Men i Frp har tilhengerne av forbud vind i seilene.

– Det knytter seg spenning til utfallet under landsmøtet, sier leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud.

Fra jødisk hold er det advart kraftig mot et slikt forslag. Dagen da SVs landsmøte åpnet i mars, var kritikken fra norske rabbinere stor i Vårt Lands spalter. Når partier tidligere har drøftet forbud, har meldingen vært: Et slikt forbud vil i praksis gjøre det umulig å leve som jøde i Norge.

LES OGSÅ: SV dropper forbud mot omskjæring

Flertall

Spørsmålet er til behandling i Frps landsmøtesal lørdag. Det er første gang forslag om omskjæringsforbud dukker opp i et Frp-utkast.

Gjennom Frps programprosess har et mindretall hele tiden støttet et programpunkt om omskjæringsforbud. Men da partiets høyeste organ mellom landsmøtene – landsstyret – vedtok sin innstilling, var det plutselig flertall i regjeringspartiet. Et mindretall har tatt dissens og vil stryke punktet.

– Personlig er jeg for et slikt forbud, men det er også mange i vår ungdomsorganisasjon som er skeptiske til dette. Slik er nok holdningen blant delegatene som sådan også. Moralske og religiøse aspekter i saken gjør det til en vanskelig sak for mange, sier FpU-leder Svendsrud.

«Kortslutning»

De fleste jøder omskjærer guttebarn på den åttende dagen etter fødsel. Skikken kalles «brit milah». Også muslimer omskjærer guttebarn, men helst når gutten er eldre.

– Intoleranse av verste sort, lød det fra forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, overfor Vårt Land tidligere i år.

Da var det SV som skulle drøfte forbud, og foran Frps runde føler Kohn seg uansett sikker på at Stortinget aldri vil vedta omskjæringsforbud.

– I dag har vi en lov som beskytter vår rett til brit milah. Frp har et annet punkt i programforslaget sitt, nemlig om religionsfrihet. De skjønner kanskje ikke så godt at det å forby brit milah er en inngripen i vår religionsfrihet, sier Kohn.

– Vil et slikt forbud tvinge mange jøder til å flytte?

– Vi behøver ikke komme så langt. Det er ikke sannsynlig at Norge får et forbud.

– Flertallet i Frps landsstyre ønsker forbud og et mindretall i SV gjør det. Er det endringer i opinionen i spørsmålet?

– Hos Frp er det uansett en kortslutning: På den ene siden går de inn for religionsfrihet, samtidig sier de at de vil forby brit milah. Det går ikke an å si begge tingene, svarer Kohn.

LES OGSÅ: Historisk surrogati-ja i Venstre

Venstre

Ingen annen landsmøtevår har så mange partier hatt omskjæringsforbud på sakskartet. Venstre drøftet forbud helgen før påske, da partiets landsmøte vedtok nytt partiprogram. For Venstre har fremstøt for å innføre 15 års grense for omskjæring av guttebarn blitt en gjenganger.

Forslaget ble avvist – med klart flertall. Tidligere forstander for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Anne Sender, var blant Venstre-delegatene som kjempet imot forslaget. Topper som nestleder Ola Elvestuen, Unge Venstre-leder Tord Hustveit og veteran Odd Einar Dørum sto i kampen for nei til forbud.

Hos SV sto blant annet tidligere SU-leder Nicholas Wilkinson bak forslag om å forby omskjæring av guttebarn. Fremstøtet skapte overskrifter – og ble trukket. Forslagsstillerne ville heller at landsstyret skulle gjennomføre en mer grunnleggende debatt.

– Vil du anbefale Frp å gjøre som dere: Utsette og debattere grundigere?

– Jeg vil ikke legge meg opp i hva Frp gjør på landsmøtet, men er enig med flertallet der. Vi trakk forslaget fra landsmøtet, fordi vi ikke ville at det skulle stjele oppmerksomheten fra viktigere saker, men vi er fortsatt for aldersgrense, svarer Wilkinson.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion