Nyheter

Økonomien bekymrer kirkens trosopplærere

Landets trosopplærere er bekymret for hva som skjer når Den norske kirke overtar den økonomiske styringen. Mange frykter kutt i pengestøtten.

– Vi er mange som er usikre og litt skremt over hva som kan komme til å skje med trosopplæringen når pengene fra statsbudsjettet skal deles ut, sier Anny Holien, leder for trosopplæring i Østre Toten.

Sammen med om lag 1.700 andre med interesse for trosopplæring var hun onsdag på Trosopplæringskonferansen i Lillestrøm. Dette er en årlig konferanse som arrangeres av Kirkerådet og IKO Kirkelig pedagogisk senter.

– For lite penger

Ved årsskiftet skilles stat og kirke, og Den norske kirke får det økonomiske ansvaret for alle prester, andre ansatte, og nasjonale aktiviteter innen for eksempel trosopplæring og diakoni. I stedet for øremerkede bevilgninger til for eksempel trosopplæring, gir et rammetilskudd som kirken selv må prioritere innenfor.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 er det foreslått et rammetilskudd til Den norske kirke på totalt 1,9 milliarder kroner. Det betyr en reduksjon på 2 prosent sammenlignet med 2016. Mange har allerede protestert og mener dagens aktivitetsnivå i Den norske kirke ikke kan opprettholdes dersom forslaget blir stående.

LES OGSÅ: KFUK-KFUM vil ha særstilling blant kirkens samarbeidspartnere ––– Dette får kirken dersom den sier ja

– Ekstra ille

Siden trosopplæringsreformen ble vedtatt i 2003, har trosopplæringen fått totalt 2 milliarder kroner. Flere Vårt Land snakker med på Trosopplæringskonferansen uttrykker bekymring for hvordan det skal gå med trosopplæringen når pengene fra staten skal fordeles. Er det deres tur til å oppleve kutt og innskrenkninger? Vil de være i stand til å opprettholde det tilbudet de har i dag?

Anny Holien fra Østre Toten sier trosopplæringsmidlene er helt nødvendig.

– Det er ekstra ille at eventuelle kutt sammenfaller med den nye arbeidstidsordningen for prestene. De får mindre tid til å være med på trosopplæring, og vi må da i større grad basere oss på frivillighet, sier Holien.

Elisabeth Maria Amundsen er enig med Holien. Hun er menighetspedagog i Fet kirke og er tydelig på at mindre trosopplæringsmidler vil bety et mindre tilbud – og dermed fare for dårligere rekruttering til Den norske kirke.

– Da må man stille seg spørsmålet: Ønsker vi en levende kirke eller vil vi ha den slik den er nå, der gjennomsnittsalderen blir høyere og høyere, og menighetene snart dør ut?

LES OGSÅ: http://www.vl.no/nyhet/onsker-serstilling-blant-organisasjonene-1.791669

– Blir vanskeligere nå

Inger Strangstad står på stand for Maks Hjelp på Trosopplæringskonferansen. Maks Hjelp er et andakts og aktivitetsopplegg for barn, utviklet av NLM Ung (ungdomsavdelingen til Misjonssambandet).

– Vi har totalt laget sju hefter som inneholder alt fra uteleker og inneleker til oppskrifter, som alle underbygger bibelfortellingen og viser at kristendom er en levende tro, sier hun.

Fire av de sju heftene er laget med trosopplæringspenger, resten er betalt med egne midler. Strangstad er overbevist om at de offentlige midlene er viktige for å kunne tilby gode undervisningsopplegg.

– Hvis støtten til trosopplæring går ned, betyr det at vi må bruke mer tid og krefter på å lage og finansiere slike ting selv. Da blir det vanskeligere å lage og utvikle de gode ressursene, sier hun.

VERDIDEBATT: «Bruk barnas egen kreativitet»

Profesjonalitet og lav egenandel

Gjengen bak Skapingsdagane i Os kirke, opplegget som ble tildelt årets Trosopplæringspris (se egen sak), sier de har lagt vekt på at tilbudet skal være tilgjengelig for alle som vil være med, og at prisen derfor må holdes lav.

– For å kunne ha så lav egenandel og samtidig holde høy profesjonalitet på opplegget er vi avhengig av trosopplæringsmidler for å få det til å gå rundt, sier Hege Varhaug-Lekven, menighetsarbeider i Os menighet og hjernen bak ideen.

– Et slikt stort prosjekt ville stått i fare om vi ikke fikk de midlene vi nå har. Det at vi kan holde høy standard gjør at folk kommer, og at kunstnere opplever det som fint å være med, sier menighetspedagog, Gro Helen Blindheim Skjælaaen.

– Skal ikke lide mer enn andre formål

Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, går imidlertid langt i å fred trosopplæringstilskuddet.

– Trosopplæringen er en så viktig del av Den norske kirke, at de midlene står veldig trygt, sier han.

Han ønsker å betrygge alle som er usikre på hva trosopplæringen går i møte.

– For en kirke som døper så mange barn er det viktig også å gi dem kunnskapen om hva dåpen innebærer. Kirken har også et stort ansvar når det kommer til å opprettholde kunnskapen om kristen tro.

Kan trosopplæringsmidlene holdes på dagens nivå dersom forslaget til kirkebevilgning i statsbudsjettet ikke endres?

– Nivået på den totale bevilgningen til Den norske kirke vil selvfølgelig være styrende for hvor mye vi kan dele ut til de ulike postene. Men andelen som skal til trosopplæring står trygt, og skal eventuelt ikke lide mer enn andre poster, sier Johnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter