Nyheter

– Ødeleggende for likestillingen

MF-stipendiat Linn Sæbø Rystad er ikke overrasket over at noen kvinner er villige til å ­omfavne en underordnet stilling, men liker det ikke.

– Tanken om at kvinnen skal underordne seg har blitt forkynt og akseptert som sann så lenge, at den sitter i ryggraden til folk, sier Linn Sæbø Rystad, som i fjor gikk ut i Vårt Land og tok til orde for et oppgjør med det hun opplevde som mannskultur i norske menigheter.

Hun er stipendiat innenfor praktisk teologi ved Det norske menighetsfakultet (MF) og tidligere pastor i Den evangelisk lutherske frikirke. MF-stipendiaten er ikke overrasket over at noen kvinner selv synes villige til å omfavne en underordnet stilling

Kjønnsroller

Selv kjenner hun imidlertid ikke til kristne kvinner på sin egen alder som forfekter et slikt syn. Hun tror det først og fremst dreier seg om et generasjonsspørsmål. Uansett mener hun holdningen er ødeleggende for likestillingskampen.

– Spesielt hvis en slik holdning innebærer en inndeling av hvilke oppgaver som passer til hvilket kjønn. Da kan det bli vanskeligere for kvinner å bli ledere og menn forbedere. Fremdeles er det tradisjonelle kjønnsrollemønstre som dominerer i kristne sammenhenger. For hvem er det som er forbedere og omsorgspersoner i kirken? Hvem er det som blir spurt om å lage kirkekaffe? spør hun.

LES OGSÅ: Kristne og muslimer anklager feminister for egoisme

Sammen med pinsevenn Ingvild Ofte Arntsen ble Linn Sæbø Rystad frontfigur i en debatt om kvinners stilling i norske menigheter. Høsten 2014 tok de opp tematikken i hvert sitt forum, henholdsvis Korsets Seier og Budbæreren.

Mannskulturen

«Det er ikke OK at vi kun tas vare på i det sjelesørgeriske rom. Det er ikke OK at dette (om kvinner skal kunne være ledere, red.anm.) fortsetter å være et tema når vi samles som kirke. Jeg trodde faktisk at vi var ferdige med diskusjonen», skrev Linn Sæbø Rystad.

– Synet på hva som er en god kvinne og mann hindrer oss i å gå videre. I Frikirkens oversikt ville jeg også passet inn i sunn maskulinitet eller usunn femininet, uttalte Ingvild Ofte Arntsen til Vårt Land i fjor vinter.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter