Nyheter

Nytt båtflukt-mareritt

Den brutale forfølgelsen og diskrimineringen av Myanmars muslimske minoritet rohingyaene får dramatiske konsekvenser både til lands og vanns.

Mandag kom meldinger om at over 1.400 migranter var reddet fra båter forlatt av menneskesmuglere utenfor Indonesia og Malaysia. Dette skjer bare dager etter at ferske massegraver ble avdekket i Thailand nær grensen til Malaysia. I begge tilfellene tilhører ofrene i alt overveiende grad den etniske minoriteten rohingyaene.

Forfølgelse. Bakteppet for nyhetsmeldingene er en årelang forfølgelse av den muslimske minoriteten, som teller opp mot 1,3 millioner mennesker i det tidligere militærdiktaturet Myanmar. Rohingyaene bor hovedsakelig i den vestlige Rakhine-provinsen, men blir i strid med en fersk FN-resolusjon fortsatt nektet statsborgerskap under henvisning til Myanmars statsborgerlov fra 1982. De fikk ikke registrere seg som rohingyaer under fjorårets folketelling.

Konflikten eksploderte i 2012 med voldsomme opptøyer mellom rohingyaene og den etniske rakhine-befolkningen. Muslimers hus, butikker og moskeer ble brent ned, flere hundre ble drept og 140.000 rohingyaer ble drevet på flukt. Tusenvis kom seg til Thailand, der mange befinner seg i elendige flyktningleirer og under brutale forhold i menneskesmugleres vold.

25.000 båtflyktninger. Opptrappingen av konflikten får flere til å flykte. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har 25.000 rohingyaer fra Myanmar og Bangladesh prøvd å ta seg over Bengalbukta hittil i år, dobbelt så mange som på samme tid i fjor. Anslagsvis 300 av dem har ifølge UNHCR omkommet på sjøen som følge av sult, tørst eller mishandling ombord.

Båtflyktningene forteller om kynisk rekruttering til smuglerfarkostene, der folk blir lurt ombord på falske premisser og familiene senere utsatt for utpressing. De som ikke klarer å skaffe penger til overfarten risikerer å ende på slavelignende kontrakter for å betale menneskesmuglerne.

Ifølge UNHCR forteller de fleste flyktningene om en rute som ender opp i Ranong-området i det sørlige Thailand, før de drives videre på en dagsmarsj til menneskesmuglernes leirer nærmere grensen mot Malaysia.

Massegraver. Nylig meldte thailandske myndigheter om funn av mer enn 30 døde i massegraver ved leirene til menneskesmuglere i den sørlige provinsen Songkhla, like ved grensen til Malaysia. Likene antas å være flyktninger fra Myanmar og Bangladesh som har dødd av sykdom eller misbruk av bakmenn som driver den lukrative smuglerruten fra Thailand til Malaysia.

Bakgrunnen for tragedien er primært forfølgelsen av rohingyaene i Myanmar. En fersk rapport fra Simon-Skjodt Center for the Prevention of Genocide advarer om at rohingyaene er i alvorlig fare for ytterligere masseovergrep, og i verste fall folkemord. De rapporterer om en stemning av hat og frykt, inklusive hatefulle taler fra ekstreme nasjonalistiske buddhistmunker og politikere, ødeleggelse av moskeer, og seksualisert vold.

I fjor sa FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, Tomás Ojea Quintana, at overgrepene grenser til forbrytelser mot menneskeheten.

Demokratisering. Myanmar har de siste årene hatt en positiv utvikling med demokratisering, men myndighetene nekter fortsatt å gi den utsatte minoriteten rohingyaene statsborgerlige rettigheter. Konflikten strekker seg mange tiår tilbake i tid, med tidligere masseflukt av rohingyaer til Bangladesh etter militæraksjoner både i 1978 og 1991–92.

Den burmesiske presidenten Thein Sein er tatt inn i det gode selskap internasjonalt etter å ha orkestrert en ordnet avvikling av militærstyret, og valget i november blir et kritisk punkt for den videre demokratiseringen. Da Thein Sein for to år siden ble invitert av USAs president Barack Obama til Det hvite hus, gav imidlertid ikke Sein særlig forhåpninger om at også rohingyaene skulle få fulle rettigheter i «nye» Myanmar.

Til avisen The Washington Post sa Thein at rohingyaene ikke tilhører landets opprinnelige befolkning: «Det er ingen rohingyaer blant rasene. Vi har bare bengalere som ble brakt hit for å drive jordbruk» under britisk styre, sa den tidligere generalen.

Myanmar har fortsatt et stykke på vei til et åpent demokrati med respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

Analyse

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter