Nyheter

Nykommer 
kan bli 
valgjoker

For ett år siden var Miljøpartiets topp 
i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, utenfor all politikk. 
Nå kan hun avgjøre maktkampen i hovedstaden.

– Jeg synes vi er tydelige på hvem vi vil samarbeide med: De som gir mest på grønn politikk, sier listetoppen i Oslo.

Hovedstaden ser ut til å bli De Grønnes flaggskip fra høsten, etter sterke juni-galluper. Vårt Land møter partiets nye, grønne stjerne på Det grønne kjøkken på Tøyen, en favoritt i selve mangfoldsbydelen.

– Ideologisk orienterte velgere mener dere er uforutsigbare som ikke velger side?

– Den redselen forstår jeg ikke. Det viktigste for våre velgere er at miljø og klima settes høyest. Velgerne vet hva som står øverst på vår liste.

LES OGSÅ: Høyre ser grønt

Nøkkelen til Oslo

Nguyen Berg og partifellene kan bli høstens overraskelse i lokalvalget. Med full klaff kan 300 grønne politikere benke seg i kommune­styrer – ti ganger fler enn etter sist valg.

Nykommerne er grønne i mer enn én forstand. Svært mange ferskinger, som Nguyen Berg, står på topp.

Like fullt har velgerne troen, spesielt i storbyer som Oslo og Trondheim. Potensielle samarbeidsparter står også i kø: Ap er avhengige av MDGs gunst for å vippe de borgerlige. Nguyen Berg røper at hun også har tatt en kaffe med Høyres byrådsleder. De grønne har blitt en nøkkel i kampen om Oslo.

LES KOMMENTAREN: Tjuvstarter valgdekning

Bygger muskler

For MDG er årets lokalvalg et viktig steg på veien videre. Seire lokalt kan gi muskler til neste store prøve: Stortingsvalget om to år.

Nasjonalt står slaget om ­klimalov og oljefondet. I Oslo handler det om trygge sykkelveier, færre biler, ny t-banetunnel og flere grønne lunger. Lokale krefter skal også slippes til.

– Som vår førstekandidat i Gamle Oslo, som har kjempet frem parsellhageprosjekter der de som bor på Grønland kan dyrke­ mat sammen i parseller­, og dele dyrkeerfaringer fra ­andre land. Slike møteplasser gir helt andre relasjoner enn typisk ­integreringspolitikk.

LES OGSÅ: Fløy- partiene fosser frem

«Grønn» kontantstøtte

Målet er at folk først får grønne briller på, og deretter skuer en annen politikk gjennom dem.

– Det grønne perspektivet ­påvirker hvordan vi tenker. For eksempel er vi for kontantstøtte, delt likt mellom mor og far. Dette er et verdivalg mellom tid og forbruk, og tid med venner, familie og i naturen skaper livskvalitet. Alle skal ikke måtte leve like liv.

Holdningen overfører hun til religionspolitikken. MDG vil ha livssynsnøytral skole.

– Vi er for mangfold på alle områder, også religiøst mangfold. Det skal være tilrettelagt for at alle skal kunne utføre sin tro.

Følg oss på Facebook og Twitter!

2.000 flyktninger

For MDG er grønn politikk også soli­daritet. Oslo kommune vil i år ta 291 ­ekstra flyktninger fra Syria. Oslo MDG mener tallet kunne vært 2.000.

– Oslo er best egnet til å ta flere. Institusjonene er på plass, som morsmålsopplæring, og ­tolker på sykehus.

– Samtidig har Oslo allerede et presset boligmarked. Hvor skal flyktningene huses?

– En rekke kommunale bygg som står tomme. Det er en god, midlertidig løsning. I tillegg har vi foreslått en løsning som i Tyskland, der man låner ut plass i eget hjem.

Nguyen Berg er selv resultat av en lignende ordning. Da faren kom til Norge under Vietnam­krigen, ble han huset i institusjon på Nesodden i Akershus og tildelt en familie som fulgte ham tett opp. For henne er denne familien i dag akkurat som en «ekte familie».

Smil og fontener

MDG-toppen har drukket opp chaiteen med soya. Sykkelen er parkert utenfor. Hun vil vise oss en av nabolagets skjulte skatter: Alna­elven, nyrehabilitert grønt­område i storbyen.

– Du får tre friske millioner, som du kan bruke på hva du vil. Hva velger du?

– Grønne koordinatorer i ­bydelene som skal utvikle miljø­tiltak for bærekraftige byliv. Og miljøpotter som alle kan søke på.

– Oslo har allerede mange ­tiggere. Men si det kommer 20 tiggere til bydelen din – hvordan møter du dem?

– Først og fremst med et vennlig smil. Og et tilrettelagt bymiljø. Med drikkefontener, gratis, ­offentlige toaletter og plasser der man ikke må kjøpe noe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter