Nyheter

Ny instruks gjelder ikke Gatete-saken

Justisdepartementets nye instruks om behandlingen av personer som har løyet på identiteten gjelder ikke saken til Gisele Gatete.

Denne uken sendte Justisdepartementet ut en ny instruks med presiseringer for behandling av personer som har løyet om sin identitet ved ankomst Norge.

I instruksen fastlår Justisdepartementet:

  • Oppholdstillatelse som er gitt på falsk grunnlag skal tilbakekalles.
  • Ny oppholdstillatelse, med kortere varighet, kan gis dersom sikkerhetssituasjonen i hjemlandet tilsier det.
  • UDI må anmelde saker hvor utlendinger har fått opphold med falsk identitet.

LES OGSÅ: Vil anmelde utlendinger som har oppgitt falsk identitet

Gjelder ikke Gisele

Vårt Land har i flere artikler skrevet om Gisele Gatete, som oppga falsk identitet da hun kom til Norge i 2001, og nå er utvist fra Norge. Hun håper å få omgjort vedtaket. Men ifølge statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr, får ikke den nye instruksen konsekvenser for Giseles sak.

– Dette gjelder saker der personer først har oppgitt at de er fra et land man på ankomstidspunktet gir asyl til, og så viser det seg et par år etter at de er fra et helt annet land. Da kommer de frem med sin riktige identitet fordi det er fordelaktig å være derfra, fordi det nå gis asyl til personer fra det landet, sier Kallmyr.

Gisele har hele tiden oppgitt at hun er fra Rwanda, men har altså hatt falsk identitet.

Instruksen gjelder for eksempel personer fra Syria som oppga at de var fra Irak da de kom til Norge, og så har det senere vist seg at de kommer fra Syria.

– Det må jo få en konsekvens, men vi kan ikke sende dem tilbake til Syria. Konsekvensen er at det skal opprettes en tilbakekallelsessak som gjør at de starter på nytt med nytt opphold i Norge og ny oppholdstid før de kan få permanent opphold, sier Kallmyr.

LES OGSÅ: – Jeg skjønner godt at de ikke forstår hvorfor vi løy

Må si fra «med en gang»

I et sommerintervju med Vårt Land sier statsminister Erna Solberg at hun forstår veldig godt hvilket dilemma flyktninger står i, og at hun har forståelse for at folk i en reiseprosess har falske dokumenter og er usikre når de kommer til Norge.
– Men det er viktig å si at den grunnleggende troverdigheten til din asylsøknad står på at du snakker sant, sier Solberg.
Derfor er det viktig at asyl- søkere rydder opp «med en gang», om de har løyet.
– Har du ikke snakket sant når du har fått beslutningen din, er beslutningen du har fått ugyldig. Derfor mener jeg at alle, kirkelige organisasjoner og andre, bør bruke tiden til å snakke med folk som søker asyl: Har du løyet, bør du faktisk rydde opp i det med en gang, sier Solberg, som presiserer at hun ikke kan uttale seg om enkeltsaker.


Dersom det er grunnlag for at asylsøkerne kan få opphold, sier statsministeren at de vil få saken sin behandlet på nytt dersom de raskt sier i fra om at de har løyet.
– Men da med utgangspunkt i den reelle situasjonen, sier Solberg.

– Ærlighet varer lengst

Senior- rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Jon Ole Martinsen, er helt enig med Erna Solberg i at asylsøkere må oppfordres til å si sannheten.
– En av de tingene jeg bruker mye tid på er å få prentet inn at den grunnleggende troverdigheten til din asylsøknad står på at du snakker sant. Ærlighet varer lengst, sier Martinsen.


Han opplever at mange asyl-søkere ønsker å si sannheten, men frykter konsekvensene av det. Han ønsker seg derfor et romsligere regelverk og at man ser på andre reaksjonsformer enn å frata en gitt tillatelse.
– I de sakene personene fortsatt har et behov for beskyttelse, bør man som hovedregel se etter andre reaksjoner, sier Martinsen.
Martinsen mener man heller bør vurdere bøter eller forelegg og ber samtidig Norge se til Tyskland, der man i flere år har hatt muligheten til å rette opp i sine identitetsopplysninger mot at man betaler et gebyr.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter