Nyheter

Ny generasjon tøyer grensene

Norske ungdommer gir grønt lys i alle problemstillingene som Bioteknologirådet sliter med.

Bilde 1 av 3

– Vi er vokst opp i et samfunn som forandrer seg raskt og ser mer åpent på ting. Alle er ikke A4-familier. Jeg kommer fra en sånn moderne familie selv, sier Julie Tvergrov (16) fra Vågsbygd videregående i Kristiansand kommune.

Hun er en av syv ungdommer som i går møtte helseminister Bent Høie for å presentere norske ungdommers syn på blant annet surrogati, gentesting og fosterdiagnostikk. Over 1.000 elever, fordelt på 62 klasser fra 17 fylker, har deltatt i undersøkelsen i prosjektet Ungdommens bioteknologiråd.

LES MER: Ja til blodtesting, nei til surrogati

Framtid

I svarene kommer det fram at ungdommene går lengre enn både Bioteknologirådet og alle de politiske partiene i dag:

• Ja til surrogati – men kun mot betaling

• Ja til gentesting av barn – men ikke for å kartlegge egenskaper som ikke har med sykdom å gjøre

• Ja til frysing av egg til ikke-medisinsk bruk

• Ja til DNA-register

• Ja til assistert befruktning for enslige kvinner

Peder Nyeggen (17) fra Sandvika videregående i Bærum kommune tror også åpenheten til dagens ungdommer gjør at de blir liberale i bioteknologispørsmål.

– Vi tenker rett og slett ikke så mye på det. Samtidig er bioteknologi en stor del av vår framtid. Det angår oss mer enn de som er voksne i dag, sier han.

LES OGSÅ: Overrasket over spriket

Snur ofte

– Det er interessant at de ikke ser en problemstilling i hvem som er den egentlige moren hvis egget kommer fra én kvinne og en annen føder barnet, sier Kristin Halvorsen.

Hun er leder i Bioteknologirådet og var til stede for å belyse noen av metodene som debatteres. Under et ordskifte om å være frivillig surrogatmor for barn av venner eller familiemedlemmer, sa Halvorsen at hun neppe hadde klart å holde seg unna oppdragelsen hvis hun hadde båret fram et barn for søsteren sin.

Det førte til at en av ungdommene åpent erklærte at han hadde skiftet syn på såkalt altruistisk surrogati. Halvorsen sier det er en typisk reaksjon på bioteknologiske spørsmål.

– I Bioteknologirådet har jeg mange ganger blitt overbevist av et argument og snudd i en sak, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Liberalisering

Ungdommene var nervøse før møtet med helseministeren, som er uttalt motstander av surrogati. Høie presset ungdommene på at de i liten grad tenkte på barnas rettigheter i sine besvarelser, men var også glad for at de mener det fortsatt er et samfunnsansvar å bestemme rammene for surrogati.

– De ønsker å åpne for flere metoder, men jeg opplever at de setter ganske klare forutsetninger om at surrogati må være regulert og ikke opp til den enkelte, sier han.

– Frykter du en ytterligere liberalisering når disse ungdommene er gamle nok til å komme i posisjon?

– Det kan godt være, eller så kan det hende de endrer standpunkt etter hvert.

– Har du endret syn underveis?

– Jeg må innrømme at jeg var enda mer restriktiv i ungdommen enn jeg er nå, så jeg har nok gått andre veien, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fotball og sjakk

Området ungdommene er mest restriktive på, er ikke-medisinsk gentesting av barns egenskaper. For eksempel hvem som er genetisk disponert for å bli god i fotball eller sjakk. Flere mente at det vil skape større press.

– Jeg tror ungdommer har en redsel for at foreldrene skal bestemme for mye. Det er mange som har blitt påmeldt pianoundervisning mot sin vilje, sier Peder Nyeggen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter