Nyheter

Ny biskop går for gjestfrihet og fellesskap

Strinda-prost Herborg Finnset blir ny biskop i Nidaros bispedømme. – Jeg trer med glede inn i den trønderske folkekirketradisjonen, sier hun.

– Jeg kjenner meg igjen i den sterke folkekirkelige profilen til Nidaros bispedømme, og trer inn i den med glede, sier Herborg Oline Finnset (55). I går ble hun presentert for pressen som den nye biskopen i Nidaros­ ­bispedømme. I ryggen hadde hun et enstemmig kirkeråd, og første­plass i den kirkelige avstemningen.

Finnset blir vigslet i Nidarosdomen 10. september. Nå hun er prost i Strinda prosti i Trondheim. Hun har også 12 års ­erfaring som domprost i Tromsø.

– Jeg ønsker å fokusere på nærvær, gjestfrihet og fellesskap, og vil at flere skal føle at de har et hjem i kirken, sier Finnset til Vårt Land.

LES OGSÅ: Også biskopene ga sin støtte til Finnset

‘Folkelighet viktig’

Adresse­avisen var først ute med nyheten da utnevnelsen ble kjent mandag kveld. Avisens kommentator, Siri Wahl Olsen, sier at et sterkt folke­kirkelig engasjement er viktig for at Finnset skal lykkes som biskop.

– Finnset har bare jobbet i Nidaros bispedømme et knapt halvår, og er derfor mindre kjent i lokalmiljøet enn biskop Tor Singsaas har vært. Hun må først og fremst fortsette å være utadvendt og folkelig, som han er kjent for.

Wahl Olsen sier imidlertid at Finnset har vært tydelig på at hun ønsker en sterk, lokal forankring til trønderfylkene, og at det derfor er sannsynlig at hun følger i Singsaas’ folkekirkelige spor.

‘Bemerkelsesverdig’

Leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud, understreker at nettopp de lokale avstemningene var sentrale for Kirkerådet da de valgte Finnset.

– Siden hun har arbeidet ­såpass kort tid i bispedømmet, er det bemerkelsesverdig og uvanlig at hun likevel vant den kirke­lige avstemningsrunden, sier hun. Gunleiksrud poengterer også at Finnset har vist seg som en brobygger da hun var domprost i Tromsø, og nevner at hun dessuten har stor kunnskap om samisk kultur og kirkeliv.

Selv sier Finnset at hun har mye å lære om Trøndelag, men at hun føler seg veldig godt mottatt.

– Nå gleder jeg meg bare til å bli kjent med proster, prester og lokalmenigheter, sier hun.

LES OGSÅ: Bispekandidat slapper mer av enn før

To biskoper i Nidaros

Finnset blir imidlertid ikke den eneste biskopen i Nidaros. Siden 2011 har preses, leder av bispekollegiet og øverste representant for Den norske kirke, også vært plassert i Trondheim. Mens preses Helga Byfuglien har Nidaros­ domprosti som sitt tilsynsområde,­ vil biskop Finnset ha tilsyn med Nidaros bispedømme forøvrig. Dessuten deler biskop og preses ansvaret for guds­tjenester i Nidarosdomen.

– Hvem er egentlig «Trøndelags biskop», Wahl Olsen?

– Under biskop Tor Singsaas har det ikke vært noe tvil om at det var ham, svarer Adresse­avisens kommentator.

Hun mener at Singsaas «opparbeidet seg en enorm respekt etter å ha arbeidet i området i 30 år».

– Han holder prekener på trønderdialekt, og har vært høyt og lavt i alle kommuner i begge trønderfylkene, fortsetter hun, og sier at preses Byfuglien i større grad har vært aktiv på det nasjonale plan.

– Nidaros-biskopen står godt i seg selv uten preses. Samtidig har Byfuglien og Singsaas vært flinke til å spille hver­andre gode, mener Wahl Olsen.

Ikke pompøse

Stadig flere­ stemmer tar til orde for at ­preses-stillingen blir omgjort til et erkebispesete. I så fall kan det bli mer konkurranse om oppmerksomheten i bispekollegiet i Nidaros.

Det tror ikke Wahl Olsen vil skje.

– Vi er ikke så pompøse her i Trøndelag, sier hun.

Tiltredende biskop Finnset sier hun er takknemlig for jobben Singsaas og Byfuglien har gjort for å skape klare linjer i arbeidsfordelingen mellom biskop og preses.

– De har skapt en god praksis som jeg ønsker å fortsette, sier hun, og poengterer at også domprost Jepsen har spilt en sentral rolle i dette arbeidet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter