Nyheter

Nøytrale pakker kommer

Skremsel: Australia var først ute i 2012, men nå kommer stadig flere land etter med nøytrale sigarettpakker fulle av skremmende helseadvarsler. Britisk dom er knusende for tobakksindustrien.

Om et års tid er trolig tiden over og ut for sigarettpakker med firmalogoer i Norge. I stedet for kjente merkevarer vil forbrukerne få standardiserte pakker der bilder av svarte lunger og andre helseskader dominerer, mens produsentnavnet står med beskjeden og nøytral skrift. Dermed mister produsentene den siste reklameflaten for sigaretter.

Skjerme barn

Hensikten er at særlig barn og unge skal skjermes fra å begynne med tobakks­produkter. Lykkes det, er gevinsten enorm: To av tre dagligrøykere startet å røyke før de fylte 18 år. Erfaringer fra Australia tyder på at nøytrale pakker har gjort det mindre attraktivt for unge å røyke.

Etter at øystaten «down ­under» gikk i bresjen og innførte nøytrale sigarettpakker for fire år siden, står nå andre land i kø. I tillegg til Norge er nøytrale pakker på vei i Irland, Storbritannia, Frankrike, Sverige, Finland, Belgia, Ungarn, Slovenia, Uruguay, Australia og Sør-Afrika.

LES OGSÅ: Kongo kaster ut miljøvokterne samtidig som Norge lover å betale

Nederlag

I sommer led ­tobakksindustrien nederlag i en prinsipielt viktig sak mot Uruguay, og i vår avviste en høyesterettsinstans i London med stor kraft industriens forsøk på å stanse strengere lovgivning og innføring av standardiserte sigarettpakker i Storbritannia.

– Dette er begynnelsen på slutten for en innpakning som har maskert et dødelig og avhengighetsskapende produkt, jublet Sir Harpal Kumar i Cancer Research UK etter domsavsigelsen.

«Bare i Storbritanna begynner hver dag 600 barn å røyke. Dette er tobakksindustriens framtidige kunder. Røyking skaper en enorm økonomisk byrde for staten i form av utgifter til medisinsk behandling og pleie, samt smerte og lidelse for de som får tobakksrelaterte sykdommer», heter det i domsavsigelsen.

KOMMENTAR: Ungdom som sliter får bøker på blå resept

Knusende dom

Dommen avviser fullstendig industriens påstander om at myndighetenes forlag om restriktive reguleringer ikke er balanserte og tilstrekkelig vitenskapelig baserte. På samme måte avvises påstanden om at reguleringene er i strid med menneskerettighetene og innebærer ulovlig ekspropriering av selskapenes eiendomsrett, merkevarer og anseelse, uten rettferdig kompensasjon.

– Jeg aksepterer at reguleringene på omfattende vis innsnevrer og begrenser bruken av disse rettighetene, men det gjør de ut fra fullstendig forsvarlige og lovlige grunner, og det gjør de gjennom en rettferdig balanse mellom eiendomsretten på den ene siden, og offentlige helseinteresser­ og -rettigheter på den andre, skriver dommer Green.

LES OGSÅ: Nordmenn drikker mer enn før, men fastlegen spør sjelden om alkohol

Helsekrise

Dommen er ikke nådig mot industrien når den konkluderer med at saken i ­realiteten handler om «hvorvidt det er lovlig for staten å forhindre­ tobakksindustrien fra å gjøre fortsatt profitt ved å bruke sine merkevarer og andre rettig­heter til å fremme det som WHO beskriver som en helsekrise av epidemiske proporsjoner, som det koster det offentlige enorme summer å rydde opp i».

Tidligere har Helsedirektoratet i Norge beregnet de samfunnsøkonomiske kostnadene ved røyking til å være opp mot 80 milliarder kroner i året, dersom man også tar hensyn til tap av 150.000–180.000 leveår.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter