– Dette er neppe godt nytt for KrF, sier valgforsker Bernt Aardal.
– Vi er kjent med tendensene, og for oss er ikke dette noen skremmende utvikling, sier derimot KrF-nestleder Dagrun Eriksen.
Torsdag var både hun og flere andre KrF-profiler på velgerjakt i Arendal sentrum, der Arendalsuka nå er i full gang. Uka er en gedigen møteplass for aktører i politikk- og organisasjonsliv.
Men dagen før presenterte et team av valgforskere den offisielle studien av stortingsvalget i 2013 under et seminar i Oslo. Tallene overrasker forskerne – og skaper også utfordringer for KrF og nykomlingen Partiet De Kristne.
Valgundersøkelsen konkluderte med at det ikke var store holdningsendringer blant velgerne som hverken kunne forklare den blå valgseieren eller fremveksten av Miljøpartiet De Grønne ved forrige valg. Regjeringsskiftet handlet mer om rødgrønn slitasje enn en ny høyrebølge.
LES MER: For De Kristne-topp er det et kall å gå inn i politikken
Tydelig endring
Men på verdifeltet fant valgforskerne derimot én klar endring: Norske velgere er siden 2009-valget blitt målbart mer sekulære. Ifølge Aardal er endringen det forskerne kaller signifikant – og funnet er altså ikke til å bestride.
– Vi ser denne utviklingen i de fleste vestlige land. Det handler om overordnede, generelle saker som er viktige for kristne velgere, men som er i tilbakegang og under press, påpeker Aardal.
Han har ledet arbeidet med undersøkelsen sammen med Johannes Bergh.
Holdningene er kartlagt gjennom et bredt knippe spørsmål til velgerne: Om kristne verdier skal spille en rolle i samfunnet, aktiv dødshjelp bør tillates, kristendomsundervisning bør være obligatorisk, om homofile bør ha samme rett til å adoptere, selvbestemt abort og eksempelvis bruk av surrogatmor.
– Bevegelsene er ikke drastiske, men dette er faktisk det eneste feltet i undersøkelsen hvor vi ser en statistisk endring.
– Det innebærer vel at spesielt KrF opererer på mer innskrumpede velgermarker enn på lenge?
– Ja, deres velgersegment ser ut til å bli mer snevert og homogent. Det er noe annet som nå skjer enn ved 1997-valget, da KrF gjorde det veldig godt: Da samlet KrF både dagens gruppe tradisjonelle kristenvelgere, pluss velgere utenfra som sympatiserte litt med dem.
[ LES ALLE VÅRE VALGSAKER HER ]
Homo-adopsjon
I den ferske undersøkelsen er nye sympatisørvelgere knapt å finne hos KrF. Forskerne fant omtrent ingen velgere i KrF med tilhold på den sekulære siden av skalaen de bruker.
Aardal og valgforskerne trekker spesielt frem ett spørsmål der velgernes oppfatninger faktisk er svært markant endret: Om det bør være lik rett for homofile som heterofile til å adoptere barn.
• I 2009 var det en svak overvekt på 4 prosent av velgerne som ikke støttet en slik likestilling.
• I 2013 var en sterk overvekt på hele 25 prosent derimot positive til en slik likestilling.
Valgforskerne finner det lite overraskende at Høyre og Aps velgere har flyttet seg i sekulær retning – men er overrasket over at det også skjer med KrFs velgere. Også internt i KrFs velgermasse slipes holdninger.
– Er du overrasket over at norske velgere blir mer sekulære, KrF-nestleder Dagrun Eriksen?
– Nei, dette er jo trender vi har sett over lengre tid. Da jeg ledet KrFs strategiutvalg var dette tema som vi dykket ned i, svarer Eriksen.
LES MER: KrF-topp skal spille sentrum til makt i Bergen
«Gammeldags»
Nestlederen mener en rekke andre verdisaker enn dem valgundersøkelsen bruker til å måle, ville gitt et annet bilde.
– Undersøkelsen har nok en litt gammeldags oppfatning av hvilke saksfelt som avgjør sekularisering. Skal man bygge et samfunn på kristne verdier, utgjør disse et større mangfold enn valgundersøkelsen spør om, sier Eriksen.
Strategiutvalget som jobbet med KrFs velgerbasis etter valget i 2009, brukte mye tid på KrFs «valgomat-velgere»: De som gjennom test-deg-selv-tilbudene i nettavisene overraskende endte opp som nettopp KrF-velgere.
Derfor har KrF ifølge Eriksen lenge hatt ambisjonen om å fremstå politisk bredere i velgernes øyne.
– Vi har dessuten endret bekjennelsesparagrafen. Man kan være politisk enig med KrF og kan engasjere seg uten å være helt innenfor i trosrommet, påpeker Eriksen.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Så vidt i gang
– Men undersøkelsen viser jo at KrF i 2013 ikke hanket inn velgere med sympatier fra sekulær side av velgerlandskapet?
– Jobben vi gjør med å hente inn igjen 90-tallets slagord, «Du er nærmere KrF enn du tror», er på langt nær er ferdig. Dette har vi så vidt startet på, svarer Eriksen.
I partiets valgbod i Arendal treffer Eriksen en rekke interesserte fra KrFs nye jaktmarker. Det kan være folk som jobber med barnevern og innenfor kulturlivet.
– De vil ha KrF med på laget, sier Eriksen.
Undersøkelsen viser ellers at Senterpartiet nå er det partiet som ligger nærmest KrF på valgforskernes «religiøs-sekundær»-indeks. Ved 2009-valget var Sp og Frp nokså like på indeksen, men ved 2013-valget flyttet Frp på seg. Siv Jensens velgere er blitt mer sekulære.