Nyheter

Norske styrker og fly på plass i Mali

Norge fortsetter sin innsats i FN-styrken MINUSMA i Mali, selv om bidraget til analyseenheten ASIF skal hjem innen midten av november.

Det norske styrkebidraget blir i hovedsak et Hercules transportfly med et personell på rundt 50 som trengs til driften. Flyet stilles til disposisjon for transportoppdrag for FNs fredsstyrker i inntil seks måneder i 2016, fra hjemmebasen ved flyplassen i hovedstaden Bamako.

Norge skal bidra med fire nye statsoffiserer i tillegg til de to offiserene som allerede tjenestegjør i FN-styrkens hovedkvarter i Bamako. Dessuten skal ti norske instruktører drive utdanning og trening av den maliske hæren gjennom EUs treningsoperasjon EUTM.

LES OGSÅ: Over 20 millioner truet av matmangel

Regjeringens hensikt med de militære styrkebidragene er blant annet å bidra til en internasjonal bekjempelse av terrorisme, organisert kriminalitet og illegal migrasjon i Mali, som er blant faktorene som bidrar til flyktningkrisen i Middelhavet.

– Situasjonen i Mali og regionen påvirker også vår egen og europeisk sikkerhet. Terrorisme, organisert kriminalitet og ulovlig migrasjon er utfordringer som har direkte sammenheng med ustabilitet i Mali og Sahel.

Å bidra til fred i regionen er derfor også i norsk utenriks- og sikkerhetspolitisk interesse, sa forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen under en seremoni i vår da 50 norske soldater mottok medaljer for fredsinnsatsen i Mali.

De rundt 20 norske etterretningsoperatørene som i to år har utgjort hoveddelen av FN-styrkens etterretnings- og analyseenhet ASIFskal hjem i løpet av november.

LES OGSÅ: Klimaeffekt: Mer regn

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter