Nyheter

– Norske fengsler gir glimt av Gud

For ett år siden fikk han kjeft for å «avlyse helvetet». Prest Eirik Nyfeldt Bø stiller fortsatt spørsmål ved om livet har to utganger og bruker det norske fengselsvesenet som argument.

– Jeg er lei for at det ikke tillates å være på vei, undre seg og stille spørsmål, sier fungerende sokneprest i Søgne, Eirik Nyfeldt Bø.

I fjor holdt han en tale på Norsk Luthersk Misjonssambands generalforsamling. Der spurte han blant annet om livet har to utganger. NLM-ledelsen var ikke komfortabel med innholdet og ville ikke legge ut talen på nett – noe de gjorde med andre taler.

Etter Bjørn Eidsvågs teaterstykke «Etterlyst: Jesus» har diskusjonen om livet har én eller to utganger blusset opp igjen. Tidligere biskop Tor Berger Jørgensen konkluderer på Vårt Lands debattforum verdidebatt.no at livet har kun én utgang – og den er sammen med Gud. Bø synes spørsmålet er mer komplekst enn at det går an å svare ja eller nei.

BLI MED I DEBATTEN: Eidsvåg og Jesus

Redd for helvetet. – Premisset mitt er at det er en spenning som ikke er forløst i at Gud er kjærlighet og vil ha en relasjon til menneskene, og menneskets frie vilje til å si ja eller nei til Gud. Jeg tror at håpet strekker seg lenger enn dette livet.

– Betyr det at du tror at vi får en ny sjanse etter døden?

– Mitt ærlige svar er at det vet jeg ikke. Jeg mener vi heller bør være mer opptatt av helvetet i dette livet. Det er ikke vanskelig å finne. Bare spør dem som lever med krig, spør de som er utsatt for overgrep eller maktmisbruk, barn av alkoholiserte foreldre, de som er bedratt, sier han

Han poengterer at han først og fremst ser på dette fra et sjelesørgerisk perspektiv.

– Helvetetsforkynnelse har skapt usunn angst. Jeg vil at de som blir redde av det, heller skal leve i håpet om at Gud skal fikse dette. Mange teologer har stilt spørsmålet om ikke en god og kjærlig Gud kan smelte alle hjertene til slutt, sier han.

Norsk gudsglimt

Nyfeldt Bø mener Bibelen gir tydelige hint om at Gud ønsker å gjenopprette hele skaperverket. Han ser også guddommelige glimt her på jorden – faktisk her i Norge.

– Se på det norske fengselsvesenet. Vi kaller det kriminalomsorgen. Det er et fantastisk ord! Et viktig prinsipp er rehabiliteringen som skal gjøre lovbryterne lovlydige igjen. Jeg stiller da spørsmålet: Hvis vi mennesker kan komme på et system som er opptatt av rehabilitering og gjenoppreisning, hvorfor kan ikke Gud ha et lignende prosjekt?

Ikke ny tanke

Harald Hegstad, professor ved Menighetsfakultetet, mener det ikke er grunnlag i Bibelen eller kirkens tradisjon for å mene at livet bare har én utgang.

– Men det er en viktig teologisk debatt og vil på ingen måte avskjære den før den har begynt. Det er en forskjell på å diskutere dette, holde døren på gløtt og håpe at Gud frelser alle til slutt, enn å si at dette skal bli kirkens lære, sier han.

Tanken om at det ikke finnes en fortapelse har vært til stede helt siden oldkirken, og ikke bare hos liberale teologer.

– Men ideen har alltid vært avvist som kirkelære. De siste årene har det vært en tendens i at toneangivende teologer har trukket samtalen i retningen å avlyse fortapelsen, sier han.

Lov å håpe

Rektor ved Menighetsfakultetet, Vidar Leif Haanes, stiller seg bak Hegstads konklusjon om at kirkens lære bør stå fast.

– For en evangelisk-luthersk kirke - og for så vidt for en presteutdannelse ved en institusjon som bygger på Bibelen og den evangelisk-lutherske bekjennelse, er det vanskelig å se at man har mandat til å avlyse den dobbelte utgang, skriver han til Vårt Land.

Han mener likevel at det må være rom for å diskutere på et faglig grunnlag hva dette innebærer og at det er nødvendig å kritisere folkelige helvetesforståelser eller usunn forkynnelse.

– Kirken forkynner frelse, den truer ikke med fortapelse. Jeg tenker også at man kan be om og håpe på Guds nåde i Kristus ved dommen, og at dette skal omfatte ikke bare oss selv, men de mange, skriver Haanes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter