Nyheter

Norsk misjon i Mali trues av terror

Sikkerhetssituasjonen i Mali bekymrer misjonsorganisasjoner. Misjonærfamilie opplevde terror­angrep. Misjonssambandet sier arbeidet i landet er usikkert.

Familien Anita og Sveinn Einar Zimsen hadde tatt en pust i bakken. Sammen med de fire
barna var de midt i juni gjester på feriesenteret Le Campement de Kangaba utenfor Bamako i Mali. Brått ble senteret angrepet av bevæpnede menn. Først etter flere timer var familien Zimsen i sikkerhet, melder Utsyn.no.

Voldelige jihadister har fått ansvaret for angrepet. To sivile hotellgjester ble drept i angrepet. I tillegg døde en portugisisk FN-soldat og en malisk soldat av skadene de ble påført. To av angriperne ble også drept, mens minst to andre skal ha unnsluppet.

LES MER Macron til vepsebol

Reiste

Angrepet gjorde at
generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) reiste til Mali for å møte organisasjonens utsendinger. Han melder at framtiden til
misjonsarbeidet i landet er usikker.

– Vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse enda, men sikkerhetssituasjonen i Mali er
bekymringsfull. Vi vil ta en grundig vurdering av situasjonen i løpet av de neste månedene, sier Åsland til Utsyn.no. Misjonslederen opplyser at den norske familien opplevde angrepet som «skremmende».

Det siste året har NLM hatt
totalt seks utsendinger i Mali.

Møte

Det Norske Misjonsselskap (NMS) forteller til Vårt Land at også de vurderer sikkerheten i Mali svært nøye nå.

– Vi har en person på heltid i Mali, og to som pendler mellom Mali og Norge. Akkurat nå er alle hjemme i Norge. Men før de reiser ut igjen skal vi ha et møte for nøye å gå gjennom sikkerhetssituasjonen i landet, sier assisterende generalsekretær Inger Kari Søyland.

– Når blir møtet?

– Det skal vi ha i august

– Hva er alternativene?

– De reiser ut igjen som planlagt, reisen blir utsatt – eller vi avslutter.

Islamister

Sikkerhetssituasjonen i Mali har de siste årene vært usikker. Særlig nord i landet
har militante islamister vært svært aktive. Flere terrorangrep har vært gjennomført i hovedstaden Bamako de siste årene.

Nå har FN vedtatt å bli i Mali med fredsbevarende styrker på mer enn 15.000 personer i ett år til. FN-styrken har som mål å hjelpe hæren å gjenopprette sikkerhet i det store landet, der islamistiske grupper har herjet i nord og sentrum siden 2012. FN regner sin tilstedeværelse der som den mest risikable operasjonen organisasjonen har i dag.

Totalt skal FN ha 13.289 soldater og 1.920 i en politistyrke i landet fram til 30. juni 2018.

– Det er bra at verdenssamfunnet viser oppmerksomhet om situasjonen i Mali, mener Søyland i NMS.

Feiginger

Frankrike, som satt som koloniherrer i Mali fram til 1960, har også lagt penger på bordet for å styrke sikekrheten i landet. President Emmanuel Macron gir et bidrag på 76 millioner kroner til en afrikansk antiterrorstyrke i Sahel-regionen.

– Våre fiender er feiginger, men de er målbevisste. De vil ødelegge oss, sa Macron til statsledere fra Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger og Tsjad, da han møtte dem i Malis hovedstad Bamako i juni.

Antiterrorstyrken skal bestå av en bataljon fra hvert av de fem landene, til sammen rundt 5.000 soldater.

Bistand

Utover bidraget til antiterrorstyrken, vil Frank­rike gi i underkant av 2 milliarder kroner i humanitær bistand i Sahel-regionen sør for Sahara i løpet av de neste fem årene.

Antiterrorstyrken skal konsentrere seg om grenseområdene mellom Mali, Niger og Burkina Faso, der det har blitt utført en rekke angrep mot militærkaserner den siste tiden. Trolig vil styrken være klar for oppdrag i september eller oktober.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter